ActualitateEconomie

Caramitru compară salariile din Germania cu cele din România: E totuși senzațional

Economistul Andrei Caramitru face o comparație între salariile nete din Germania și România, mai exact din București. În condițiile în care, spune el, 95% dintre români sunt proprietarii caselor în care locuiesc, „bucureșteanul mediu o duce mai bine decât neamțul mediu”.

Economistul a postat pe Facebook un grafic cu salariul net în Germania. Apoi a făcut o comparație cu salariul net din România, de fapt, din București. „Salariul net în Germania de la cei mai de jos până la cei mai bogați. La nivel de household / familie”, precizează acesta. Graficul cuprinde diferite categorii de venituri, de la sub 500 de euro, la peste 5.000 de euro. „Bun. Acum. În București, salariul mediu net e 1.500 de EUR. Să zicem ca avem un cuplu care lucrează amândoi. 2500 EUR net împreună e absolut fezabil și rezonabil”, arată Andrei Carmitru. El constată că acest nivel este „MAI RIDICAT decât jumătate din nemți. Însă mai e un mic mare detaliu. În România 95% detin casa în care stau. În Germania imensa majoritate stau cu chirie. Dacă cuplul nostru mediu din București e mediu – are un apartament. Deci îi rămân banii în buzunar (sau plătește o chirie de 550 de EUR maxim care e media la 2 camere). Nemții plătesc 1000 de EUR pe chirie minim”.

„Bucureșteanul mediu o duce mai bine decât neamțul mediu” Caramitru susține că într-adevăr, Germania ca economie e mult peste România. „Dar taxele sunt mult mai mari, și lucrătorii acolo sunt mai iobagi decât la noi, dacă nu știați. Iobagi industriali. Și da – bucureșteanul mediu o duce mai bine decât neamțul mediu. Facts”, a concluzionat el. Caramitru a subliniat că nu vorbește despre „românul mediu”, ci despre „bucureșteanul mediu”. „Ca să fie clar. Datele sunt precise și clare, doar vi le raportez și vouă. Sursele sunt solide – Institutul Federal German de Statistică. Probabil ca ăia știu mai bine ce e în Germania la ei decât gigel din Văscăuți totuși”, completează economistul.
„Evident că Germania ca medie e peste România ca medie. Nu contest. Zic doar că nu e prea grozav acolo și că Bucureșți e peste media germană . E totuși senzațional”, a răspuns Caramitru unui internaut care i-a spus că este o „comparaie între mere și pere”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

  1. Uăi “ziariștilor”, în mai puțin de trei săptămâni veți avea referendum și alegeri la voi în pobediciskaia respublika molotovskaia. Scrieți naibii despre asta, activați sufletul și mintea celor ce mai au o brumă de minte, demnitate și mândrie națională și lăsați copierea articolelor din presa românească. Arătați măcar că vreți să progresați, să scăpați de cizma și influența rusească, contribuiți și voi cu ceva la separarea apelor din societatea trăitoare între Prut și Nistru. Dacă nu o faceți dovediți clar că sunteți niște coorve rusofone ce scriu in limba română pentru prostit ultimii proști din respublikă. Nu mă miră nimic. Trăiți în “țara” tuturor posibilităților sovieto-pobediste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *