Economie

Carburanții continuă să se scumpească. ANRE vine cu explicații

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunță noile prețuri ale carburanților pentru perioada 12-14 august. Benzina se scumpește cu 6 bani, iar motorina cu 14 bani.

Astfel, în weekend, benzina va costa 25,76 de lei, iar motorina 23,13 lei.

Astfel, potrivit ANRE, scumpirea la nivel global a carburanților are loc pe fundalul reducerii în cadrul grupului statelor OPEC+ a producției de țiței până la minimul înregistrat ultima dată acum doi ani. Cea mai mare reducere a fost efectuată de către Arabia Saudită prin decizia sa voluntară.

Totodată, pe parcursul lunii iulie s-au produs întreruperi a proceselor tehnologice în Kazahstan, din cauza unui accident care a afectat activitatea stațiilor de pompare de-a lungul conductei CPC, a rafinăriei din Atyrau și a unor unități de extragere din câmpul petrolier din vestul țării, precum și în Nigeria, din cauza unor scurgeri de petrol la terminalul petrolier Forcados.

În total, în luna iulie a anului curent, cei 13 membri ai OPEC și aliații acestora au pompat 40,4 milioane baril/zi, ceea ce reprezintă cel mai scăzut nivel al grupului din august 2021, când producția de petrol era în curs de revenire după reducerea majoră cauzată de pandemia COVID-19.

Aceste constrângeri, amplificate de decizia Federației Ruse de a reduce exporturile de țiței cu 0,5 milioane baril/zi în august și cu 0,3 milioane baril/zi în septembrie, au ridicat prețul unui baril de petrol până la circa 87 $.

De asemenea, situația privind navigația în zona Mării Negre rămâne în continuare incertă, fapt ce pune presiune suplimentară asupra costurilor de livrare a produselor petroliere transportate tradițional pe această cale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *