Cardiopolitika – Faust în vremuri putiniste
Mi se pare o decizie cât se poate de corectă, actuală şi obiectivă. „Cardiopolitika” tratează o problemă importantă nu doar pentru Rusia, ci şi pentru toate ţările din ex-sovietice: starea lamentabilă a sistemului medical şi pactul cu Diavolul – implicarea medicinii în politică.
„Cardiopolitika” urmăreşte soarta medicului Sergei Sukhanov (unul dintre cei mai buni chirurgi cardiovasculari din lume). Doctorul Sukhanov conduce un spital în care se efectuează peste 5000 de operaţii la cord pe an, însă condiţiile spitalului sunt aproape mizere, ca în toate ţările din fostul lagăr socialist. Corupţia, neglijenţa, neprofesionalismul, nepăsarea autorităţilor pune în pericol vieţile sutelor şi miilor de pacienţi. Doctorul Sukhanov visează să deschidă un Centru Cardiologic modern în Permi, iar ca visele lui să devină realitate, trebuie să se murdărească, să-şi vândă sufletul şi să intre în tabăra pre-electorală a partidului lui Putin, „Edinaia Rossia”.
După cum îmi mărturisea regizorul într-un interviu, doctorul Sukhanov este un om foarte sever, unul care nu are nici o treabă cu arta. Şi-a dat acordul pentru documentar, cu condiţia că echipa de filmare va fi invizibilă, şi nu-l va deranja de la rutina zilnică. Sukhanov munceşte în permanenţă, chiar şi atunci când îţi pare că se relaxează. Asta presupune nişte crize nervoase de proporţii, iar faptul că echipa de filmare a reuşit să-l monitorizeze fără să se implice în realitate lui dă dovadă de măiestrie documentaristică. Filmul este perfect la capitolul imagine, sunet, montaj. Naraţiunea e eclectică şi ajunge la un catharsis logic – victoria partidului pe care-l promova Sukhanov. Însă, nici asta nu-l calmează pe doctorul nostru, un păhărel de vin şi gata, înapoi la muncă.
Sukhanov se sacrifică pentru pacienţii lui şi uneori uită de propria sănătate. Le recomandă pacienţilor să nu fumeze, după care îşi aprinde o ţigară; îi înjură de mama focului pe subalterni, după care petrece câteva ore în linişte cu fiica sa. Expresia feţei lui ne dovedeşte că doctorul nu se relaxează nici în aceste momente de linişte, e bântuit de gânduri în permanenţă.
Sukhanov e întruchiparea unui Faust modern, impus să aleagă între vânzarea sufletului pentru privilegiile profesionale sau păstrarea demnităţii şi nerealizarea viselor sale profesionale. Lupta interioară a personajului principal a acerbă, pe parcursul fiecărui cadru Sukhanov e mâncat de dubii. Uneori ai impresia că spune ceva doar pentru sine, chiar dacă vorbeşte cu alte personaje. Sukhanov nu are siguranţa corectitudinii acţiunilor sale, însă mai apoi îşi aduce aminte că locuieşte în Rusia – unde politica nu ţi-a lăsat niciodată dreptul de a alege. Iar atunci când se decide să participe în electorală, Sukhanov promite că e pentru prima şi ultima oară. Pactul cu Diavolul, însă, nu acceptă compromisuri, odată intrat în apele tulburi ale politicii, este practic imposibil să mai ieşi la mal. Miza e prea mare şi Sukhanov alege în favoare miilor de vieţi şi în detrimentul sufletului său. E un fel de blestem al lui Hippocrate acest sacrificiu. Şi orice medic modern e blestemat să aleagă: sufletul sau umanitatea. Cale de mijloc nu există. Ego-ul nu mai poate face nimic, Faust a semnat pactul. Şi chiar dacă sufletul lui va fi pierdut, omenirea va fi salvată.
E o situaţie macabră şi tristă, una care ne face să înţelegem în ce vremuri trăim. Vremuri în care credinţa şi medicina au devenit simple instrumente în mâinile conducătorilor. Iar ce-i care nu acceptă aceşti conducători, vor fi daţi uitării, vor fi denigraţi şi scoşi în afara sistemului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!