Internațional

Carne crescută în eprubetă

Pentru a creşte carnea în condiţii de laborator, din celule-satelit, cercetătorii vor apela la tehnici de inginerie genetică.
Deocamdată, oamenii de ştiinţă au reuşit să crească in vitro doar mici porţiuni de muşchi ai scheletului, de dimensiunea unor unghii, care ar putea fi folosite în alimentaţie, la diverse sosuri sau la prepararea de pizza, având exact acelaşi gust cu carnea obişnuită.

Preocuparea sporită privind impactul industriei cărnii asupra mediului îi determină pe tot mai mulţi specialişti să nu mai considere carnea crescută în laborator o curiozitate ştiinţifică, ci o opţiune viabilă. „Pentru a produce carnea pe care o mâncăm în prezent, 75 până la 95% din hrana consumată de animale se pierde, din cauza metabolismului şi a structurilor necomestibile, precum scheletul şi ţesutul neurologic. În condiţiile cărnii cultivate în eprubetă, nu va mai fi nevoie de osatura de susţinere, ci vom fabrica doar carnea necesară consumului, economiile fiind evidente, ca şi efectul pozitiv asupra mediului”, explică Jason Matheny, cercetător la Universitatea John Hopkins.

„Trebuie să găsim o modalitate de a creşte celulele aşa cum ele se dezvoltă în corpul unui animal viu, deoarece carnea pentru friptura la care visează mulţi este o combinaţie complexă de muşchi, grăsime şi ţesut conectiv, spune Bob Dennis, profesor la Universitatea North Carolina. Realizarea unui întreg organ muscular nu este, din punct de vedere tehnic, ceva de neatins, dar dintre toate aplicaţiile este totuşi cea mai greu de realizat, în vreme ce fabricarea unor produse similare cărnii tocate ar putea fi posibilă în cel mult cinci ani”.

Timpul 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *