Carnea s-a scumpit în medie cu 13 procente
Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică preţurile producătorului în primele trei luni ale lui 2012 au scăzut cu circa 0,4 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Astfel, în lunile ianuarie-martie 2012 preţurile producătorului la produsele vegetale s-au micşorat în medie cu 10,2%. Cel mai mult s-a diminuat preţul la cartofi – cu aproape 75%. Şi preţul la struguri s-a înjumătăţit, iar preţul la legume a înregistrat o scădere de peste 40 la sută. Fructele, pomuşoarele şi floarea-soarelui s-au ieftinit cu circa 11%.
Totodată, în aceeaşi perioadă s-au scumpit cu peste 13% produsele din carne. În primele trei luni ale anului s-a majorat preţul la carnea de porc cu 21%, la carnea de vită cu 13% şi carnea de pasăre cu 8%. Ouăle s-au scumpit cu circa 20%.