Editorial

Cărți care ne marchează

Cei trei mușchetari sau Copiii căpitanului Grant. Spun sau, nu și, pentru că în cele mai multe cazuri un copil visează să exploreze lumea, altul să facă revoluții. Lecturile și modelele se pliază pe aceste porniri ale copilului.

Dar există și lecturi cu altă miză. Când mi-a căzut în mâini Cămașa lui Hristos de Lloyd C. Douglas, mi-am promis la acea vârstă că primul meu băiat se va numi Demetrius, fără să știu atunci că de fapt acest nume e românescul Dumitru. Am fost impresionată până într-atât încât și astăzi îmi amintesc cu precizie anumite secvențe, cum ar fi bătaia în care se implică Demetrius înainte chiar ca apa botezului să se fi uscat în părul său (din anumite motive am empatizat enorm cu acel moment), am spus atunci că am citit o carte pentru totdeauna.

Trebuie totuși să recunosc că înainte de acest roman am avut o pasiune pentru cărțile lui Luca, Evanghelia și Faptele Apostolilor, adunate într-un volumaș mic, deja fără coperte când a ajuns la mine. Am citit altfel cuvintele lui Luca. Perioada aceea coincidea cu cea a Poveștilor nemuritoare, pe care le savuram, dar oricât de mică eram și oricât de mult îmi doream să visez cu vrăjitori, știam că e o carte de povești, că nu există prințesa-mazăre sau baba-cloanța.

Dar când am citit cărțile lui Luca am știut că totul e adevărat. Am citit și răscitit până să ajung la Cămașa lui Hristos, astfel, fiind vorba de începuturile creștinismului, am ignorat noțiunea de roman și am crezut că și povestea lui Demetrius era adevărată. De aici a fost simplu să mă conving că Dumas îmi spune povestea lui D`Artagnan exact la fel de fidel cum Luca mi-a spus povestea lui Iisus din Nazaret.

A trebuit să aștept până să primesc buletinul ca să aflu că povestea lui D`Artagnan e de fapt talentul lui Dumas. Și, evident, am fost cumplit de dezamăgită. Au mai trecut câțiva ani și am învățat nu doar să fac diferența între ficțiune și istorie, ci mai ales să iubesc personajele ficționale.
Dar chiar și așa știu și pot spune că la un moment dat Demetrius și D`Artagnan mi-au influențat caracterul și modul de a privi lumea.
Vă recomand, în preajma marii sărbători a Învierii Domnului, să vă convingeți copiii să citească. Cărți de religie, istorie, ficțiune – toate le vor fi de ajutor și le va crea propriul sistem de valori în viață.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *