Cartofii și floarea-soarelui au suportat cele mai mari majorări de prețuri
Elena Orlov, șefa direcției la BNS, susține că prețurile producătorilor la produsele vegetale au avansat în medie cu opt la sută, iar la cele animaliere – cu 19 la sută. O creștere semnificativă a prețurilor, comparativ cu perioada similară a anului trecut, a fost înregistrată și la floarea-soarelui – 29,5%, struguri – 24,8% și grâu – 10,4%.
La produsele de origine animală, prețurile s-au majorat cu 25,7% – la ouă, la vite și păsări în masă vie s-a majorat cu 18,7%, iar prețurile la lapte au crescut cu aproape nouă la sută.
Totodată, în primele nouă luni ale anului au scăzut simțitor prețurile de vânzare la cartofi – cu 69%, porumb – cu circa opt puncte procentuale, fructe – cu aproape șase procente, iar prețurile la legume s-au diminuat cu circa 3,4%.
Timpul.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!