Internațional

Casa Albă: Joe Biden nu va vizita Ucraina cu ocazia deplasării în Polonia

În această săptămână, președintele SUA, Joe Biden, întreprinde o călătorie în Polonia, însă nu va vizita cu această ocazie şi Ucraina, la aproape un an de la declanşarea războiului Rusiei în ţara vecină, a indicat un oficial al Casei Albe, pe fondul speculaţiilor referitoare la o eventuală vizită, transmite Dpa.

Comandantul şef al forţelor armate americane va continua să exprime sprijinul Statelor Unite faţă de Ucraina pe parcursul vizitei în Polonia, unde va sosi marţi, însă se va limita la aceasta, a indicat duminică purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, John Kirby, transmite Agerpres.

”Menţinem, evident, un nivel înalt de solidaritate cu poporul ucrainean”, a declarat Kirby.

”Statele Unite conduc lumea în ce priveşte contribuţiile – fie că este vorba despre asistenţă umanitară sau despre armament pentru Ucraina – şi vom continua să ne folosim puterea de convocare pentru a aduna lumea, a impulsiona sprijinul pentru Ucraina”, a mai adăugat el.

”Însă nu există planuri ca preşedintele să intre în Ucraina în această călătorie”, a declarat Kirby.

Joe Biden urmează să se întâlnească cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda pentru a discuta despre ”eforturi colective de a susţine Ucraina şi a întări descurajarea din partea NATO”, potrvit Casei Albe.

Polonia este pregătită să trimită avioane de luptă MiG Ucrainei dacă SUA vor conduce o coaliţie mai largă pentru transferul de avioane, a afirmat sâmbătă premierul Mateusz Morawiecki.

De asemenea, președintele SUA se va întâlni cu liderii unor state est-europene membre ale NATO şi va ţine un discurs despre ”cum vom continua să fim alături de poporul Ucrainei cât timp va fi necesar”, a transmis Casa Albă.

Preşedintele american va pleca din Polonia miercuri, cu două zile înainte de împlinirea unui an de la declanşarea invaziei ruse.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a menționat în luna aprilie 2022 că îl aşteaptă pe Biden într-o vizită în cele din urmă, deşi Casa Albă a respins prompt ideea.

Deplasarea din Polonia în Ucraina ar necesita o călătorie lungă cu trenul sau un zbor potenţial periculos, iar consilierii lui Biden consideră că riscul nu merită asumat, a scris duminică Politico, potrivit surselor citate.

În martie, anul trecut, Joe Biden le-a făcut o vizită trupelor americane staţionate la Rzeszow, la circa 96 km de graniţa cu Ucraina.

Președintele SUA a ţinut prima pagină a presei internaţionale în martie 2022 când a declarat că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin ”nu poate rămâne la putere”. Casa Albă a încercat să retracteze rapid, spunând că Biden nu a intenţionat să cheme la o lovitură de stat.

În ultimele săptămâni, oficiali ai SUA au avertizat Ucraina să se pregătească pentru noi atacuri ale Rusiei în sudul şi estul ţării.

Ulterior, fiind întrebat dacă SUA vor sprijini eforturi ucrainene de a recuceri Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, secretarul de stat Antony Blinken s-a eschivat.

”Aceste chestiuni cu privire la Ucraina, la viitorul său, le aparţin ucrainenilor”, a declarat acesta în cadrul unei emisiuni de la NBC.

”Este cu adevărat important, indiferent ce se întâmplă, din punctul de vedere al intereselor noastre, să existe o pace justă şi durabilă”, a mai adăugat Blinken.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *