Externe

Casa natală a lui Adolf Hitler devine școală de poliție. Ce părere au austriecii

Casa natală a lui Adolf Hitler de la Braunau am Inn, în Austria, devine școală de poliție, dar părerile austriecilor sunt împărțite: unii vor să o dărâme, notează Mediafax.

Casa în care s-a născut Adolf Hitler în 1889 – într-o cameră de la ultimul etaj al unei clădiri modeste din Braunau am Inn, Austria – va deveni un centru de formare în domeniul drepturilor omului pentru ofițerii de poliție.

Guvernul a cumpărat proprietatea în 2016 și a urmat o foarte lungă dispută asupra destinației acesteia. În cele din urmă, autoritățile au decis să devină un centru de formare pentru polițiști, iar lucrările de transformare a casei ar trebui să înceapă în toamnă, relatează BBC.

În ultimii ani, controversele legate de casă au fost intense. Pe de o parte, au fost cei care au vrut să o demoleze pentru a evita ca să devină un punct de referință pentru neonaziști (în continuă creștere). De partea opusă se aflau cei care insistau să o transforme într-un loc de reconciliere sau în sediul unei organizații caritabile.

În cele din urmă, a prevalat proiectul privind un centru pentru drepturile omului deschis pentru formarea ofițerilor și cadrelor de poliție.

Radioul austriac Orf a urmărit istoria acestei clădiri și a găsit imagini care arată că aceasta devenise „un fel de sanctuar al lui Adolf Hitler”, atrăgând un val de turiști în oraș.

Când naziștii au început să piardă controlul în 1944, casa a fost închisă. Apoi, timp de zeci de ani, guvernul austriac l-a închiriat fostului său proprietar, o femeie pe nume Gerlinde Pommer, în încercarea de a opri turismul de extremă dreapta. Ulterior, a devenit o instituție de caritate, apoi un centru de zi pentru bolnavi. În 2016, guvernul a adoptat o lege care a permis confiscarea casei de la Pommer în schimbul unei despăgubiri de peste 800.000 de euro.

Conform celui mai recent proiect, lucrările de construcție ar trebui să fie finalizate până în 2025, iar forțele de poliție ar trebui să se mute în anul următor, potrivit ORF.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *