Actualitate

Casa părintească a părintelui Arsenie Boca se vinde. Cât costă locul sfânt din Hunedora

O agenție imobiliară din Cluj-Napoca a scos la vânzare casa natală a părintelui Arsenie Boca, anunţul a apărut pe una dintre marile platforme de vânzare-cumpărare din România.

Casa în care a copilărit Arsenie Boca, considerată loc sfânt, a fost scoasă la vânzare. Este vorba despre terenul în care sfântul Ardealului și-a petrecut copilăria.

Agenția încă nu a stabilit niciun preț, practic este o licitație deschisă. Pe site-ul de anunțuri este trecută suma de 10.000 de lei, iar la descriere apare ca fiind o oportunitate unică pentru investitorii imobiliari.

Casa părintească a lui Arsenie Boca, parte din patrimoniul spiritual ortodox, „unică, inestimabilă, ca valoare spirituală”, este scoasă la vânzare

„Până în urmă cu câţiva ani, această căsuţă, folosită şi ca şură, fusese lăsată în paragină. Ea a fost amenajată, pentru a putea fi din nou locuită.

Deşi drumul este greu până aici, tot mai mulţi oameni ajung pe Dealul Bujoara pentru a vedea unde s-a născut părintele”, povestea călugărul Nicolae Ionescu, cel care s-a îngrijit de casă.

„Oportunitate unică, în România, pentru investitorii imobiliari. Se vinde locul natal al Sfântului Părinte Arsenie Boca, de pe dealul Bujoara, din satul Vața de Sus, comuna Vața de Jos, județul Hunedoara. În Munții Metaliferici, din județul Hunedoara, într-un peisaj de poveste, într-un loc retras, binecuvântat, la o altitudine de 600-650 m, în 1910 a văzut lumina zilei, cel ce avea să fie cunoscut și numit în popor Sfântul Ardealului, părintele Arsenie Boca. Aici și-a petrecut copilăria până la vârsta de 12 ani, alături de mama sfinției sale, Creștina și tatăl Iosif.

Astăzi se mai păstrează doar vatra casei părintești, însemnată de o cruce de marmură albă, ridicată de credincioșii locului, iar ca semn de sfințenie a locului astăzi se află construită o frumoasă bisericuță a Schitului Bujoara, schit de măicuțe, ce poartă hramul și ocrotirea Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, de la Neamț.

  • Proprietatea are 8,5 Ha – Teren extravilan, fânețe și teren arabil, 2 căsuțe + anexă + 1 foișor de vară
  • Locația: satul Vața de Sus, comuna Vața de Jos, județul Hunedoara, România.
  • Proprietatea face parte din patrimoniul spiritual ortodox, unică, inestimabilă, ca valoare spirituală.

„Așteptăm ofertele dumneavoastră, pentru cumpărarea acestui mirific loc pământesc!”, a scris agenția din Cluj pe un site de vânzare cumpărare.

O mărturie a părintelui Arsenie Boca despre locul naşterii şi copilăria sa a fost păstrată în Arhivele fostei Securităţi

O mărturie a părintelui Arsenie Boca despre locul naşterii şi copilăria sa a fost păstrată în Arhivele fostei Securităţi. Aceasta datează din 1945, când părintele se afla în arestul Siguranţei Râmnicu Vâlcea.

„M-am născut în 1910, septembrie 29, în Vaţa de Sus, judeţul Hunedoara. Şcoala primară şi liceul în orăşelul Brad, acelaşi judeţ. De pe atunci mi se remarca o anumită înclinaţie spre singurătate şi spre probleme de religie, chiar peste puterile mele de atunci. În cursul teologiei mi-am vândut casa părintească spre a-mi putea continua studiile. Eram şi bursier. Mamei nu i-am cerut niciun ajutor şi nici nu mă înduram, întrucât era divorţată de tata, iar eu eram dat tatii prin sentinţa de divorţ, ca fiind, pe baza meseriei, mai sigur că mă va da la şcoală”, scria Arsenie Boca, în anul 1945.

Arsenie Boca s-a născut pe 29 septembrie 1910, la Vaţa de Sus, în județul Hunedoara și a fost părinte ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop. Totuși, la puțin timp după instaurarea regimului comunist, acesta a intrat pe lista neagră autorităţilor și a fost nevoit să treacă prin prin calvarul anchetelor şi al arestărilor.

Părintele Arsenie știa anul în care va muri „Tâmplarul de la Mănăstire, care se ocupa de tot ce însemana lemnărie, i-a făcut crucea părintelui Arsenie Boca pe când acesta era încă în viață. Bărbatul i-a trecut părintelui doar anul nașterii, însă Părintele Arsenie insista să-i scrie la anul morții 1989. Tâmplarul insista să nu treacă, însă părintele l-a convins să facă ascultare”, potrivit mărturiilor făcute de către un martor.

Puteţi urmări ştirile Timpul.md şi pe Google News!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.