Justiție

Câștig de cauză la Curtea de Apel din Paris în dosarul „Energoalians”: Moldova nu va achita suma pretinsă de compania din Ucraina pentru energia electrică livrată

Curtea de Apel din Paris a pronunţat marți, 10 ianuarie, hotărârea definitivă de anulare a sentinţei tribunalului arbitral ad hoc din 25 octombrie 2013 în cauza SPC Stileks, succesor în drepturi a LLC Komstroy şi LLC Energoalliance din Ucraina, împotriva Republicii Moldova, anunță ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, transmite Ziarul de Gardă.

„Curtea a stabilit, în absenţa unei investiţii protejate de Tratatul privind Carta Energiei din 1994, lipsa de competenţă a tribunalului arbitral. Totodată, în afară de obligarea SPC Stileks la plata cheltuielilor de judecată, instanţa de apel a mai dispus şi încasarea în favoarea R. Moldova a sumei de 250 000 de euro cu titlu de alte cheltuieli”, menționează ministrul.

Astfel, prin sentinţa tribunalului arbitral ad hoc din Paris, Franța, din 25 octombrie 2013, a fost dispusă încasarea din contul R. Moldova în beneficiul LLC Energoalliance, în prezent SPC Stileks, a sumei de aproape 593 de milioane de lei şi 540 de mii de dolari. Cauza a avut ca obiect pretinsa neachitare de către Î.S. „Moldtranselectro” a energiei electrice furnizate în perioada anilor 1999-2000.

Frma „Kom­stroy”, cu care s-a judecat Republica Moldova îi avea anterior în cali­tate de fon­da­tori pe Dmi­tri Sar­na­ţki şi firma ucrai­ne­ană „Avto­sila”. Sar­na­ţchi a fost, la rându-i, par­te­ner de afa­ceri cu ucraineanul Vitali Pod­vi­şe­v­s­kii la com­pa­nia Transbud. Tot Pod­vi­şe­v­s­kii deţinea, în acte, 50% din SRL „Avto­sila”, doar că din Rusia, dar şi coo­pe­ra­tiva „Evans” din Ucraina, care avea ace­laşi număr de tele­fon cu cel al fir­mei „Jet Busi­ness Limi­ted”, com­pa­nie din Ucraina, fon­dată de Vea­ce­slav Pla­ton. Ace­laşi număr de tele­fon era uti­li­zat şi într-un anunţ pla­sat pe site-urile ucrai­nene de spe­cia­li­tate, prin care se vindea un auto­mo­bil de lux, Land Rover, cu aproape 50 mii de euro. Vitali Pod­vi­şe­v­s­kii a fost şi unul din­tre acţio­na­rii ucrai­neni ai Mol­dind­con­bank, insti­tu­ţie finan­ci­ară din R. Mol­dova, cu 4,33%, fiind par­te­ner cu ace­laşi Pla­ton.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *