Moldova

Cât cheltuiește statul pentru remunerarea parlamentarilor?

Mai mult, potrivit declarațiilor pe venit, salariile anuale pe care le-au ridicat deputații au variat între 103 mii lei și 171 mii lei.

Comuniștii – cel mai puțin plătiți deputați

Se pare că cele mai mici venituri salariale le-au avut comuniștii. Astfel, comunistul Alexandr Bannicov a obținut în 2012 cel mai mic salariu – numai 103.535 lei. Conform declarației sale de venituri, plasată pe site-ul parlamentului, pe lângă salariu, deputatul a obținut dividende de la un SRL, în valoare de peste 615 mii lei. Soția acestui a câștigat un salariu de peste 73 mii lei, iar demnitarul a mai beneficiat și de indemnizații de la parlament, în valoare de aproape 17 mii lei. Acesta deține un teren în valoare de aproape o jumătate de milion lei, o casă de locuit de 1,42 mln. lei și două apartamente în valoare totală de peste 700 mii lei. De asemenea, deputatul comunist a mai declarat două autoturisme și un cont curent ce depășește venitul său salarial anual cu aproape 20 mii lei. Bannicov deține câte un sfert din trei întreprinderi.
Cu doar o mie de lei în plus la salariu a primit liderul Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin – 104.461 lei. Dar, pe lângă salariu, ex-președintele R. Moldova a mai beneficiat de indemnizații în valoare totală de aproape 13 mii lei și pensia de la Aparatul Președintelui de peste 95 mii lei. Acesta a declarat șapte terenuri, un apartament de aproape două milioane de lei, două case de locuit în valoare totală de circa 230 mii lei și un garaj. Voronin nu are în proprietate niciun automobil, iar din 2007 are un cont de peste 800 mii lei. Potrivit declarației de venit, membrii familiei sale dețin acțiuni la o bancă comercială din Moldova, în valoare de aproape 5,3 milioane lei.
Și Mark Tkaciuk a obținut un salariu mic, în comparație cu ceilalți deputați – 105.786 lei, iar soția acestuia a câștigat pe parcursul anului trecut numai 10,4 mii lei. Acesta a declarat un teren, un apartament de aproape o jumătate de milion, precum și faptul că este deținătorul unui SRL.

Democrații cu cele mai mari venituri

Cel mai mare venit salarial l-a obținut anul trecut președintele parlamentului, Marian Lupu – 171.074 lei. Potrivit declarației sale de venituri, soția lui a obținut un salariu anual de aproape 40 mii lei, iar deputatul democrat are în proprietate un apartament de 1,22 milioane lei și un garaj în valoare de 70 mii lei.

Și ex-prim-vicepreședintele parlamentului Vlad Plahotniuc a ridicat anul trecut un salariu anual peste medie – 160.767 lei. Totodată, acesta a obținut beneficii din cota-parte deținută la o întreprindere, în valoare de 15,465 milioane lei. Deputatul democrat a declarat un apartament în valoare de peste 1,5 milioane și un altul de aproape 6,5 milioane, patru garaje de aproape 200 mii lei și un subsol de o jumătate de milion lei. Potrivit declarației, liderul PD are în proprietate trei autoturisme în valoare totală de peste două milioane lei. El mai are un cont de peste 140 mii dolari și altul de peste o jumătate de milion lei. Totodată, Plahotniuc a declarat două credite bancare obținute în 2011, în valoare totală de un milion lei.

Deputat cu soție milionară

Conform declarației, deputatul cu cele mai mari venituri salariale din 2011, comunistul Artur Reșetnicov, a obținut în 2012 un salariu de 133.858, în timp ce soția sa a obținut din activitatea notarială peste 1,09 milioane lei, iar din contractul de locațiune aceasta a mai obținut alte 257 mii lei. Deputatul comunist a declarat o casă de locuit de 660 mii lei, un apartament de peste 678 mii lei și alte două încăperi nelocative în valoare de peste 816 mii lei.

Liderul fracţiunii parlamentare liberal-democrate, Valeriu Streleţ, a obţinut în 2012 un venit salarial în valoare de 148 mii lei, iar soţia acestuia a câştigat 36 mii lei. Totodată, aceasta, din activitatea ştiinţifică şi de creaţie, a obţinut un venit de 124 mii lei. De asemenea, Valeriu Streleţ a obţinut dividende în valoare de peste 4,27 mln. lei. Cei doi soţi au obţinut din vânzarea a două automobile suma de peste 270 mii lei. Deputatul a declarat două terenuri în valoare totală de aproape un sfert de milion de lei. Totodată, potrivit declaraţiei de venit, liderul PLDM deţine două apartamente în valoare totală de peste 780 mii lei şi o casă de locuit de peste două milioane lei. Anul trecut, acesta a procurat două automobile de 617 mii lei şi, respectiv, circa un milion lei. Acesta este proprietarul a două SRL-uri în valoare totală de aproape o jumătate de milion de lei.

Demnitarul cu proprietăți peste hotare

Liliana Palihovici a obținut un salariu de 149.150 lei, iar soțul acesteia – 90 mii lei. Soțul a mai obținut o indemnizație de aproape 16 mii lei. Vicepreședintele parlamentului deține un teren intravilan de peste 128 mii lei și o casă de locuit de aproape un milion lei. De asemenea, ea a declarat un automobil în valoare de 80 mii lei. Palihovici a contractat două credite bancare în anul 2010 în valoare totală de peste 800 mii lei.

Deputatul liberal-democrat Chiril Lucinschi a declarat un salariu de 147.949 mii lei, totodată, acesta a obținut pe parcursul anului trecut dividende de peste două milioane lei. Deține câteva terenuri, dintre care unul la Odesa, o casă de locuit în valoare de 3,3 milioane lei, două apartamente în valoare totală de peste două milioane lei și o vilă. Acesta a mai declarat trei autoturisme în valoare totală de peste 1,7 milioane lei. El deține câte 50% din acțiunile a două firme și 99% dintr-o firmă în valoare de 350 mii lei.

Liderul fracțiunii PL din parlament, Mihai Ghimpu, a ridicat un salariu de 127.226 lei, iar soția acestuia – 95.580 lei. Acesta a obținut dividende de peste 315 mii lei, pensie de 19 mii lei, a declarat un apartament de peste o jumătate de milion de lei și un automobil în valoare de 115 mii lei. Ghimpu mai deține a treia parte dintr-un SRL în valoare de 567 mii lei.

Totodată, vicepreședintele PL, Ion Hadârcă, a obținut un salariu total de peste 140 mii lei, royalty – 42 mii lei, indemnizații – 5,3 mii lei și pensie – circa 52 mii lei.

Deputatul Igor Dodon a ridicat în 2012 un salariu de 129.537 lei, în timp ce soția sa a avut un venit salarial de numai 35,8 mii lei. Liderul PSRM a mai obținut aproape 80 mii de lei din vânzarea unui autoturism. Acesta a declarat un apartament procurat acum 12 ani, în valoare de 278 mii lei. Iar Zinaida Greceanîi a ridicat un salariu de deputat de 140.056 lei, dar și venituri obținute din pensii și indemnizații de peste 100 mii lei. Aceasta a declarat o casă de locuit dobândită în anul 2007, în valoare de peste 1,23 milioane lei. Greceanîi are un credit de peste o jumătate de milion de lei, scadent în anul 2017.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *