Sănătate

Cât de periculos este și ce poate însemna dacă îți tremură mâinile

„Un anumit grad de tremur al mâinilor este o normă pentru toată lumea”, ne anunță site-ul web al medicilor de la Washington. Un astfel de tremur, deosebit de vizibil în efectuarea unei lucrări exacte, este considerat destul de comun.

Tremorul mâinilor, care se întâlnește aproape la fiecare persoană este un tremur fiziologic. Apariția acestui fenomen este facilitată de o serie de factori, în principal legați de modul de viață.

1. Oboseala. Dormiți mai puțin? Mai puține ore de somn pot constitui unul dintre care motivul pentru care mâinile unei persoane tremură când încearcă să-și țină cana de cafea de dimineață.

2. Cofeina. Consumul excesiv de băuturi care conțin cofeină (cafea și altele) duc la un ușor tremur al mâinilor. Nu trebuie să depășiți cantitatea de 300 mg de cofeină pe zi.

3. Stresul. Stresul și anxietatea provoacă un tremurat psihologic al mâinilor.

4. Medicamentele. Tremorul mâinilor poate fi provocat de anumite medicamente: hormoni tiroidieni, litiu, antidepresive. În plus, este facilitată de aportul de substanțe cum ar fi, de exemplu, amfetamina și cocaina.

Dacă însă mâinile tremură fără efectele factorilor descriși mai sus, ar trebui să fiți vigilenți, este mai bine să mergeți la medic. Cu o mare probabilitate poate fi un tremur obișnuit, care de cele mai multe ori apare după vârsta de 50 de ani.

„Când nu faceți nimic, mâinile sunt complet în repaus. Dar dacă încercați să faceți ceva cu mâinile, scrieți o linie, rearanjați o ceașcă plină, mâinile vă vor tremura”, spune neurologul Lauren Schrock de la Universitatea din Utah.

Experții numesc tremorul esențial o tulburare permanentă a sistemului nervos, care afectează aproximativ 1 din 25 de persoane, adică este destul de comun. Apare la vârsta adultă și se evidențiază odată cu înaintarea în vârstă. În afară de mâini, tremorul se poate reflecta asupra vocii, determinând-o să tremure. Condiția nu este considerată periculoasă, deoarece manifestările acesteia sunt de obicei exprimate în mod moderat. Stabilirea acestui diagnostic este important, în primul rând, pentru excluderea bolii Parkinson.

Boala Parkinson

În boala Parkinson, tremorul mâinilor este mai grav decât cele descrise mai sus, se poate manifesta în repaus.

„Tremuratul în boala Parkinson este ca și cum ați rula un obiect mic, ca o pastilă, între degetul mare și arătător”, spune neuropatologul Gatlin Etienne de la Piedmont Halskar in Georgia. Cu timpul, corpul devine mai rigid, mersul dezechilibrat. Vocea poate părea răgușită, iar fața devine mai puțin mobilă. Din cauza scăderii expresiei faciale, ar putea părea mai tristă. Acestea sunt simptomele care caracterizează boala Parkinson și astfel puteți sesiza dacă tremorul mâinilor sunt un simptom izolat sau nu. Dacă da, atunci cel mai probabil nu trebuie să vă faceți griji.

 sanoteca.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *