Actualitate

Cât timp va mai rămâne barilul de petrol sub 100 de dolari

În cel mai optimist scenariu, OPEC se aşteaptă ca peste 10 ani un baril de petrol să coste aproximativ 76 de dolari.
Analiștii pieței petrolului spun că astfel de estimări sunt o dovadă a îngrijorărilor OPEC că rivalii americani vor putea să facă faţă preţurilor reduse şi să continue să furnizeze ţiţei. De asemenea, raportul OPEC susţine că este posibil ca în 2025 preţul unui baril de petrol să coboare până la 40 de dolari.

”Un preţ de 100 de dolari nu figurează în niciunul dintre scenarii”, spune un delegat care a participat la prezentarea raportului OPEC la sediul de la Viena al organizaţiei, care reprezintă interesele celor 12 mari state producătoare.

În luna noiembrie a anului trecut, OPEC a refuzat să reducă producţia, în pofida faptului că preţul ţiţeiului a scăzut cu 60% începând cu luna iunie 2014.

În perioada care a trecut, ţiţeiul Brent şi WTI au recuperat o parte din pierderi şi în prezent se tranzacţionează la 65 respectiv 59 de dolari.

În raportul OPEC se recomandă introducerea sistemului cotelor de producţie, care a fost abandonat în 2011 și care limitează cât de mult poate produce fiecare ţară membră a cartelului.

De asemenea, raportul recomandă ca OPEC să pună la punct un răspuns solid pentru discuţiile pe tema schimbărilor climatice care vor avea loc la Paris în luna decembrie.

Potrivit unor surse apropiate discuțiilor, OPEC are de gând să susţină că noile standarde de mediu nu ar trebui să ducă la diminuarea veniturilor din energie realizate de ţările în curs de dezvoltare.

Sursa: rfi.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *