Actualitate

(CATASTROFAL) Alianța PLDM+PDM se “pregătește” de alegeri prin reducerea pragului electoral

Modificările vizează pragul electoral pentru partide şi blocuri, precum şi modul de votare a cetăţenilor Republicii Moldova peste hotare. De asemenea, nu este exclus că deputaţii ar reveni la vechea idee a PDM privind trecerea la un sistem electoral mixt pentru a slăbi Partidul Comuniștilor din opoziție, relatează kommersant.md.

Potrivit sursei citate, deputaţii, în special, intenționează să reducă pragul electoral, care la începutul lunii mai curent a fost majorat prin votul liberal-democraţilor şi comuniştilor de la 4% pînă la 6% pentru partide, de la 7 pînă la 9% pentru blocuri din două partide şi de la 9% pînă la 11% pentru blocuri din trei sau mai multe partide (pragul electoral pentru candidaţi independenţi a rămas la acelaşi nivel de 2%).

Majoritatea parlamentară preconizează să modifice procedura de vot al cetăţenilor moldoveni peste hotare. În primul rînd, se prevede introducerea votului electronic, în al doilea rînd, permiterea votului la o zi înainte de alegeri.

Avînd în vedere faptul că modificările la Codul electoral ar putea fi introduse nu mai tîrziu de şase luni înainte de alegerile viitoare, deputaţii preconizează să discute această problemă în primăvara anului viitor. În săptămînă curentă, Comisia Electorală Centrală a anunţat că alegerile din Republica Moldova urmează să se desfășoare în perioada 28 noiembrie 2014 – 28 februarie 2015, iar bugetul acestora va constitui 52 mil. lei.

TIMPUL.MD via NOI.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *