Editorial

Câți mai trebuie să moară?

An după an, tot mai mulți pleacă. Toți valoroși, toți cu credința că marea familie a neamului nostru trebuie să se regăsească în cadrul acelorași frontiere. Nu mă mai apuc aici să-i enumer pentru că nu mi-ar fi suficient spațiul pe care-l am în ziarul TIMPUL.

Și toți sunt actuali, mereu actuali… Să dăm exemplul zilei de azi, când opera epigramistului din Măgurele, azi raionul Ungheni, ieri județul Bălți, ne este pavăză:
Harta României Mari (1938) şi F.M.I.
Contemplez surprins enorma
Hartă-a României şi
Sun urgent la F. M. I.:
„Lasă fondul! Dă-ne… forma!"

Harta României interbelice ca obiect de studiu în școli i-a stat în gât lui Igor Dodon și bandei lui, care nu suportă gândul că Unirea vine. Au rupt-o, demonstrativ, în Parlament amenințând că moldovenii care vor să aibă un viitor mai bun împreună cu restul neamului nostru vor fi „luați în furci”.

De ce s-a speriat mârșavul? Pentru că a văzut realitatea. A anunțat cu jumătate de gură că numărul celor care optează pentru Unire crește din ce în ce mai mult în Republica Moldova. Ca să nu alarmeze, a dat un procent de 22,5% conform sondajului făcut de socialiști. Dacă Dodon spune așa, înseamnă că în realitate opțiunea unui viitor comun al celor două state este mai mare.

Cât de mulți? Eu periodic fac un exercițiu, acela de a cere părerea prietenilor mei. Modernitatea îmi permite să o fac pe Facebook dar mereu când vin în Chișinău ascult cu interes un exercițiu similar făcut pe calea undelor, la Vocea Basarabiei. Iată ce-mi spun ei:
Valeriu Apostol, din Galați: Mult mai mulți decât acum 10 ani și mai puțini decât vor fi în 2018.

Costin Răzvan Florea, un românaș căsătorit cu o fată din R. Moldova, spune că atâția ar fi, dar unionismul în R. Moldova se dezvoltă „alarmant" de mult și crede ca în maximum 5 – 7 ani, procentul va depăși pragul de 50%.

Dumitru Oțel din Chișinău: Eu cred ca sunt mult mai mulți unioniști, inclusiv și vorbitori de rusă …, unii colegi de serviciu rusofoni au început să întrebe "când ne unim odată? Unirea – unica soluție …".

Mihai Cristian din Hunedoara: Eu cred ca un sondaj obiectiv ce ar include și populația rurală, dar si minorii, ar scoate un 35-40%, ceea ce este incredibil, după zeci de ani de încercări de a șterge identitatea și a-i învrăjbi contra românilor. Au mai fost și deportările… Unirea tractată de un motor Diesel, a pornit mai greu, dar nu mai au cum să o oprească.

Victor Gorbatîi, refugiat din Bălți, actualmente în București: Dodon știe că zeci de mii de basarabeni, care s-au născut și crescut pe acele meleaguri, nu au drept de vot? Iar rușii care au venit după 1945 și copiii lor au acest drept. Dodon este un imbecil în slujba rușilor. Rușii veniți în Basarabia sunt plătiți să desfășoare propaganda antiromânească și au reușit să găsească și localnici de teapa lui Dodon pe care să-i folosească în această mizerabilă și mincinoasă propagandă. Să se uite la statisticile din 1933 și până în 1940, acolo este adevărata realitate și nu cea după ocupația abuzivă din 1940 și 1945. Dodon un trădător de neam și țară.

Valeriu Berlinschi, din Chișinău: Cunosc și eu ruși care vor Unirea, pentru că rușii strict pragmatic înțeleg că acolo viața e mai bună, ceea ce nu înțeleg o mare parte dintre maldaveni… dar poate va ajunge vreodată și mintea moldoveanului cea de pe urmă…

Oleg Platon, tot din Chișinău: Au mai fost și alții ca Dodon, doar că el o spune din interes politic (crede el) și veșnic jonglează cu sondajele, dar realitatea reală este că cei care nu sunt unioniști sunt oportuniști care la timpul respectiv se vor declara unioniști.

Domnul colonel Ion Margine îmi scrie: Nu trebuie să fim egoişti şi cu toţii, cei din stânga şi din dreapta Prutului, trebuie să muncim pentru reunificarea ţării în folosul generaţiilor viitoare. Dodon cum a fost „gură spartă" aşa şi va rămânea cu interesele sale pentru ca „bidonul" său să-i fie plin. Procentul unioniştilor îl apreciez între 40 şi 50.

Pe scurt, extrăgând din cele ce prietenii de pe Facebook mi-au scris apare și ideea că aceste cifre vehiculate sunt în condițiile în care totuși puține sunt forțele politice care și-au asumat deschis opțiunea pentru unire. Și în condițiile în care, încă, nu s-au făcut campanii deschise, din om în om, prin care să se explice fiecăruia pe înțelesul lui.

Deci câți suntem? Pot să vă spun că în aceste zile desfășurăm o cercetare sociologică internă, corectă, și numărul celor care ar opta pentru a fi un singur stat pare să fie aproape dublu decât în minciunile din sondajele de opinie care aveau îndrăzneala să spună că am fi 3%. Dacă întrebi și cine e de acord, în condițiile în care salariul mediu în România e de 530 de euro, atunci se ajunge la o majoritate.

Cel mai interesant este să răspundem la întrebarea însă: CUM PUTEM FI MAI MULȚI?
Acum, această creștere vine pe fondul unei schimbări în discursul unioniștilor, printre care și al organizației pe care o reprezint, de a prezenta celor nehotărâți în altă lumină chestiunea reunificării. În lumina avantajelor. Asta deoarece noi, cei cu sufletul și care am putut fi luminați să cunoaștem adevărul istoric, nu constituim o majoritate. Asta nu doar în R. Moldova, ci în orice alt stat din lume: idealiștii sunt o minoritate. Restul populației gândește cu stomacul.

Ca să fim divizați, s-a aruncat și asta împotriva noastră: oferiți speranța salvării și ieșirii din sărăcie prin Unire. Sunteți oportuniști, ni se spune „până una-alta, vedem însă, că discursul cinic, egoist și lipsit de viziune al unor unioniști, prin care încearcă să ne convingă de faptul că parazitarea pe seama populației din dreapta Prutului ar fi o idee bună, dă roade". Ei bine, da, dă roade, în rest, o grămadă de prostii, după Unire ambele populații vor avea de câștigat. Cel mai frumos e că acuma toți se dau unioniști, inclusiv autorul citatului de mai devreme….
Ca să se aducă contraargumente, se spune că nu e bine să vrem Unirea acuma, că moldovenii ar face mari prejudicii României și ar distruge statul viitor unit. Și că nu acceptă „românii”. Iar minciuni din manual, sunt din Țară și vă tot spun de peste un an în această rubrică că vă așteptăm acasă, numai VENIȚI ODATĂ.

Dar… veniți și cu cei care sunt valorile neamului nostru. Nu-i mai lăsați, nedeterminat, să meargă unul câte unul în ceruri. Veniți și cu ei, acum, cât mai trăiesc! 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *