CSI / RusiaInternațional

Câți militari mobilizează Rusia. Șoigu: Noi luptăm „nu doar cu Ucraina, ci cu întregul Occident”

Mobilizarea parțială a armatei ruse, anunțată în această dimineață de Vladimir Putin, se va aplica doar în cazul cetățenilor ruși care au „experiență militară”. Despre aceasta a anunțat ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, citat de Sky News.

În total, fiind despre 300.000 de rezerviști, a precizat Șoigu.

De asemenea, acesta a adăugat că acești rezerviști „vor trece printr-un program de instrucție militară înainte de a fi trimiși” (în Ucraina).

Mobilizarea parțială nu va lua în calcul studenții sau foștii recruți ai armatei ruse (care au făcut stagiul de armată obligatorie).

Șoigu a adăugat că, în acest moment, Rusia se luptă „nu doar cu Ucraina, ci cu întregul Occident”.

Totodată, Șoigu a prezentat și numărul de pierderi suferite de armata rusă în Ucraina și a anunțat că, în cele 7 luni de război, au murit 5.937 de militari, o cifră situată cu mult sub estimările ucrainene și ale agențiilor de informații occidentale. Conform estimărilor Pentagonului, armata rusă a pierdut între 70.000 – 80.000 de militari (uciși sau răniți).

Rezerva „pe hârtie” a Federației Ruse: 2 milioane de persoane

Conform unei analize a Institutului pentru Studii ale Războiului (ISW), pe hârtie, Rusia dispune de o rezervă alcătuită din 2 milioane de foști recruți și militari angajați pe bază de contract. Dintre aceștia, foarte puțini sunt pregătiți de luptă.

ISW estimează că doar 10% din rezerviștii ruși beneficiază de programe suplimentare de instrucție, după terminarea stagiului militar.

Practic, Rusia dispune în orice moment de doar 4-5.000 de astfel de rezerviști bine instruiți, conform standardelor occidentale (care constituie așa-numita „rezervă activă” și care pot fi mobilizați rapid).

Înainte de invadarea Ucrainei, CIA a estimat capacitatea de luptă a Rusiei la la 850.000 de militari activi: 300.000 în Forțele Terestre, 40.000 în trupele de parașutiști, 150.000 în Marina Militară, 160.000 în Aviație, 70.000 în Forțele de Rachete Strategice, circa 20.000 în Forțele Speciale. Alți aproximativ 100.000 acționau în unitățile de comandă-control, cyber, sprijin logistic, securitate etc.

De asemenea, CIA estimează că trupele Gărzi Naționale au, în total, 200.000-250.000 de militari.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *