Ultima oră

Câțiva comuniști protestează lângă sediul Curții Constituționale din Republica Moldova

Aproximativ 20 de persoane, înarmate cu steagurii roșii, pe care este emblema PCRM, secera și ciocanul, scandează "lozinci" bolșevici pe Alexandru Lăpușneanu. Acțiunea comuniștilor este o tentativă de intimidare, după ce astăzi, 5 decembrie, Curtea Constituţională urmează să examineze două sesizări care vizează articolul 13 din Constituţie, privind limba de stat a Republicii Moldova. Sesizările au fost depuse de către deputatul grupului liberalilor reformatori, Ana Guţu, şi de către fracţiunea PL.

Ana Guţu solicită interpretarea articolului 13 al Constituţiei, în care se spune că „Limba de stat a Republicii Moldova este limba moldovenească, funcţionând pe baza grafiei latine”. Parlamentara spune că „limba moldovenească” poate fi echivalată semantic cu „limba română”, din moment ce sintagma „limba română” este în exclusivitate valabilă din punct de vedere ştiinţific, fapt demonstrat prin cercetările lingvistice contemporane şi aplicat fără excepţii în realităţile educaţionale şi ştiinţifice din Republica Moldova.

Deputaţii PL menţionează că în Declaraţia de Independenţă a Republica Moldova scrie că limba română este limbă de stat. Or, Declaraţia de Independenţă constituie fundamentul juridic şi politic al Constituţiei. „Conchidem că, în cazul în care există prevederi ale actelor normative contrare Declaraţiei de Independenţă, ele urmează a fi înlăturate printr-o hotărâre a Curţii Constituţionale”, se menţionează în textul sesizării liberalilor.

Curtea Constituţională urmează să se pronunţe asupra celor două sesizări în ziua examinării.

PCRM se declară împotriva Uniunii Europene și au protestat împotriva parafării Acordului de Asociere. Comuniștii, conduși de V. Voronin (fost general de miliție sovietic) doresc relații "aprofundate" cu Federația Rusă. Stat care ocupă Republica Moldova și oferă finanțare și susținere grupărilor teroriste din Tiraspol.

sursa: Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *