Politică

Cauza penală în privința Marinei Tauber și a Partidului „Șor”, trimisă în instanța de judecată

Procuratura Anticorupție (PA) anunță despre trimiterea în instanța de judecată pentru examinare în fond, a cauzei penale în privința Marinei Tauber și a Partidului „ȘOR”, învinuiți de patru capete de acuzare pentru falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic și acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, relatează Deschide.md.

Astfel, potrivit Procuraturii Anticorupție (PA), Marina Tauber participând în calitate de candidat desemnat de către Partidul „ȘOR” la funcția de primar al mun. Bălți, în campania electorale din 21 noiembrie 2021, a recepționat de la grupul criminal organizat condus de Ilan Șor mijloace bănești în sumă de 9 752 000 lei, din care suma de 740 464,50 lei, a introdus-o fals în formularele de donații din numele a 104 persoane fizice care în realitate nu au donat această sumă de bani, date false pe care le-a înscris în rapoartele privind gestiunea financiară a campanile electorale, prin substituirea, ascunderea identității donatorilor, a volumului mijloacelor acumulate şi utilizate, iar ulterior rapoartele le-a semnat personal și înregistrat la Comisia Electorală Centrală (CEC).

Tot aceasta, a acceptat cu bună știință finanțarea concurentului electoral din partea unui grup criminal organizat, în perioada alegerilor locale noi pentru funcția de primar al mun. Bălți din 21 noiembrie 2021, în sumă de 9 752 000 lei.

De asemenea, Tauber Marina, a săvârșit cu intenție, în calitate de autor, falsificarea raportului privind gestiunea financiară a partidelor politice în intenția de a substitui, a ascunde identitatea donatorilor, volumul mijloacelor acumulate, destinația și volumul mijloacelor utilizate, precum și utilizarea unor fonduri nedeclarate, neconforme, venite din străinătate, săvârșite în proporții mari.

La fel, Marina Tauber mai este învinuită că, în calitate de vicepreședinte a Partidului „ȘOR”, în interesele formațiunii politice, a acceptat cu bună știință finanțarea partidului politic, din partea grupului criminal organizat condus de Ilan Șor, în sumă totală de 195 518 013 lei, surse financiare ilicite care au fost integrate în activitatea și întreținerea partidului, în scopul promovării și realizării intereselor grupului criminal organizat pe arena politică din Republica Moldova, de acaparare a puterii în stat.

Astfel, din suma totală de 195 518 013 lei, aproximativ 8,5 milioane lei au fost transmiși sub controlul organului de urmărire penală, iar aproximativ 9 milioane lei au fost depistați și ridicați în cadrul efectuării perchezițiilor.

Învinuiții nu au recunoscut faptele comise, iar cauza penală în 67 de volume, împreună cu rechizitoriul pe 348 file, a fost trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Pentru infracțiunea săvârșită legea prevede pedeapsa sub formă de amendă în mărime de la 57 500 la 92 500 lei sau cu închisoare de la 2 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita anumite activităţi pe un termen de la 2 la 5 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 250 000 la 450 000 lei cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

La moment, inculpata Marina Tauber se află sub măsura preventivă – arestul la domiciliu, până la 30 iunie 2023.

Vă amintim că CCM a declarat drept neconstituțional partidul condus de oligarhul fugar, Ilan Șor. Potrivit președintelui CCM, Nicolae Roșca, de la data pronunțării prezentei hotărâri, Partidul „ȘOR” se consideră dizolvat și niciun act adoptat după pronunțarea hotărârii Înaltei Curți nu are valoare juridică.

De asemenea, reprezentanții Partidului „ȘOR” care exercită mandate de deputat în Parlament vor continua să-și exercite aceste mandate, doar că în calitate de deputați independenți, fără dreptul de a se afilia altor fracțiuni parlamentare.

La fel, listele candidaților supleanți în Parlament și consiliile locale/raionale au fost declarate nule. Astfel, în cazul în care un mandat în Parlament atribuit Partidului „ȘOR” devine vacant, acesta va rămâne vacant pe întreaga perioadă a legislaturii a XI-a, iar Curtea Constituțională nu va valida în acest sens niciun mandat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *