Social

Caz ieșit din comun la Ștefan Vodă. Un preot a refuzat să înmormânteze o femeie. Care este motivul

Scandal cu tentă religioasă, la Ștefan Vodă, după ce parohul bisericii din satul Volintiri, care ține de Mitropolia Moldovei, ar fi refuzat să înmormânteze o femeie din localitate. Potrivit primarului din sat, preotul ar fi refuzat să oficieze slujba de pomenire din motiv că fiul defunctei ar sluji în cadrul Mitropoliei Basarabiei, iar asta l-ar fi făcut să se răzbune. Rudele femeii decedate spun că ceea ce s-a întâmplat este inuman, iar oamenii din Volintiri au mărturisit că nu este pentru prima oară, când acesta are un comportament inadecvat față de credincioșii din sat, transmite TV8.

La rugămintea familiei femeii decedate, primarul din sat a intervenit în încercarea de a aplana conflictul. Acesta susține că a fost contactat de feciorul și ginerele defunctei, după ce preotul din Volintiri le-ar fi spus că nu va avea loc nicio slujbă de înmormântare.

Igor Hîncu spune că a încercat personal să ia legătura cu părintele Ruslan Băbălău, însă de fiecare dată i s-a închis telefonul. Mai mult decât atât, preotul a plecat de la biserică și nimeni nu știa nimic despre locul aflării lui:

„Imediat a fost telefonat și a fost invitat încoace, în satul Volintiri, să se prezinte blagocinul, protopopul din raion, Constantin Portărescu. El a venit personal, imediat. Împreună, toți patru, eu, cu blagocinul și cu acești doi preoți, am plecat să-l căutăm pe părintele din satul Volintiri. Deci vă dați seama? Un primar umblă prin sat și caută părintele ca să deschidă biserica că nu se înmormântează o doamnă”.

Potrivit primarului, atât feciorul, cât și ginerele decedatei sunt și ei preoți, dar nici aceștia n-au acceptat să oficieze slujba de înmormântare. În final, aceasta a fost oficiată de un stareț de la mănăstire, în curtea bisericii:

„Ei au spus că nu vin ei să oficieze, că sunt amândoi de la Mitropolia Basarabiei, o să vină cu preoți, dacă refuză Băbălău, o să vină cu preoți de la Mitropolia Moldovei, pe care ei îi cunosc. Deci, mi-am făcut o impresie că este un conflict dintre două confesiuni, două mitropolii. Și aici e păcat că s-a întâmplat lucrul acesta”.

Rudele defunctei susțin că aceasta a ajutat toată viața biserica din sat, a mers și s-a rugat aici în zilele de duminică și la sărbători. Prin urmare, ei consideră regretabil și necreștin faptul că, la înmormântare, preotul a refuzat să țină pentru ea o slujbă de pomenire, în incinta bisericii.

„Joi a fost înmormântarea și am rămas profund indignat de faptul că eu credincios ca și toți credincioșii, ne-am dus în ograda bisericii, prima ușă, ușa încuiată la biserică, a fost înmormântată ca un necredincios și un răufăcător”.

„În viziunea mea, aș zice că n-ar trebui să facem din credința în bunul Dumnezeu, o politică”.

De asemenea, a fost luată legătura cu preotul din Volintiri, Ruslan Băbălău, dar și acesta nu pus receptorul.

„Am auzit și am fost și am văzut. Trei ani în urmă a decedat bărbatul meu, el s-a purtat urât și eu de atunci la biserică nu mă duc. Mă duc numai când trebuie să ridic”.

„Toți s-au dat cu părerea că nu este normal. Locuitorii satului sunt revoltați. După ce am văzut asta, m-am dat și eu cu părerea și am scris pe Facebook, unde este Consiliul Parohial? Ca de obicei, la precedenții care erau, aveau consiliul lor, cei mai credincioși și în cazul de față, trebuia de făcut trimitere la ei”.

Unii localnici cred, însă, că preotul trebuie să fie iertat…

„Eu cred că trebuie un pic să ne iertăm. Suntem toți înaintea Domnului greșiți. Și ne rugăm să-l iertăm și pe dânsu că el e un preot, nu e ca oricare care merge pe drum”.

Am încercat să obținem o reacție de la Mitropolia Moldovei, în legătură cu acest incident, însă nimeni nu nu a răspuns la telefon.

Totuși, potrivit primarului Igor Hîncu, la sfârșitul săptămânii trecute, Mitropolia Moldovei a adoptat un decret conform căruia, preotul Ruslan Băbălău, va fi eliberat din funcția de preot paroh la biserica din satul Volintiri și va fi strămutat în altă localitate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *