Actualitate

Cazul Davidovici și diaspora cu pașapoarte românești. O va scoate PAS din listă?

PAS va plăti pentru includerea pe locul 10 în listă a Nataliei Davidovici, nu doar cu pierderea susținerii din partea intelectualității românești din R. Moldova, dar și prin demobilizarea votanților din diaspora.

Din definiția termenului diaspora, aflăm că este un grup „etnic”. Care este acea etnie care a plecat din R. Moldova în UE, și urmează să voteze?

Evident etnia română, pentru că etnia moldoveneasca (trezirea tovarășe Popșoi) este o invenție stalinisto-comunistă menită să-i țină pe basarabeni separați de români. Aici diaspora a jucat un rol extrem de interesant, care ar merite probabil studiat mai bine de sociologi.

Românii din Basarabia și cei din România, s-au unit în diaspora

Acolo cele „două” comunități există de fapt ca una singură. Cunosc zeci de cazuri unde familii de basarabeni au prieteni foarte apropiați familii de etnici români de peste Prut. Dacă nu erau forțați să plece de aici, n-ar fi avut oportunitatea să-și cunoască atât de bine frații lor de peste Prut. Exodul din R. Moldova, le-a oferit basarabenilor șansă să se reintegreze în spațiul etnic românesc, chiar dacă pe tărâm străin.

Spre deosebire de românii din R. Moldova, care sunt virusați de centrism și n-au curajul să spună lucrurilor pe nume, românii basarabeni care trăiesc în UE s-au debarasat de clișeele centristo-diacoviste și înțeleg perfect că suntem un singur popor, care vorbește o singură limbă, dar, deocamdată, divizat în două state.

Vă dați seama cum se uită ei, românii basarabeni, când stau la masă cu frații de peste Prut și citesc știri despre Natalia Davidovici care îi consideră pe români… fasciști.

Diaspora formată din etnici români, alungați din R. Moldova de regimurile moldoveniste, cu pașapoarte românești nu va tolera o asemenea jignire. Să o angajezi la Președinție pe Davidovici, după ce anterior aceasta lucra Usatîi – este o eroare care pot fi trecută cu vederea, dar să o pui pe locul 10 și să speri că te vor vota toți românii, este o naivitate și o eroare politică.

Din păcate, agenții de influență ai Kremlinului în R. Moldova, au încercat mereu să deturneze evoluția partidelor pro-europene care căpătau o pondere mai mare în societate. Aduceți-vă aminte de cazul PLDM, votat masiv de cei care simțeau românește, la alegerile din 2014, l-au pus în Top 20 pe… Chiril Lucinschi.

Diaspora care simte românește va taxa această atitudine aroganta a partidului Maia Sandu. După ce s-a văzut cu sacii în căruță (a câștigat alegerile, în mare parte datorită urii față de Dodon), PAS-ul s-a apucat de „variante” tipic moldovenești, a propus o listă execrabilă, care mizează în totalitate pe imaginea Maiei Sandu, care este pomenită la fiecare discurs, la fiecare apariție televizată. Fără imaginea Maiei Sandu, această listă PAS n-ar strânge suficiente voturi nici măcar să treacă pragul electoral.

Nu există niciun dubiu că românii din diaspora vor avea mari dificultăți să voteze pentru Natalia Davidovici, de dragul Maiei Sandu. Cel mai probabil o parte nu va merge la vot, iar alta va vota alte partide.

Încercând să le facă pe plac minorității rusești, de doar 4%, Maia Sandu e pe care le simtă gustul amar al înfrângerii, dar până pe 11 iulie mai este timp, poate capetele limpezi din PAS se trezesc la realitate și o scot din listă nu doar pe Albot sau Catan, dar și pe Davidovici.

Ioana Crețu, Franța 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *