ActualitateJustiție

Cazul lui Valeriu Boboc, tânărul ucis de un polițist în timpul protestelor din 7 aprilie 2009. R. Moldova, obligată să achite familiei victimei aproape 60 de mii de euro

Astăzi, 7 iunie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului va pronunța hotărârea în cazul lui Valeriu Boboc, tânărul ucis de un fost polițist în timpul protestelor din 7 aprilie 2009.

Anunțul a fost făcut de unul din avocații familiei Boboc, Valeriu Pleșca.

„Astăzi, 7 iunie 2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului urmează să pronunțe hotărârea în cauza Boboc and Others v. Republica Moldova. Cauza se referă la provocarea morții protestatarului pașnic Valeriu Boboc de către agenți ai statului, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, în cadrul evenimentelor din 7 aprilie 2009”, a menționat avocatul Pleșca.

Vă amintim că dosarul a ajuns la CEDO în 2016. Avocaţii Valeriu Pleşca şi Veaceslav Ţurcan, care reprezintă familia victimei, au invocat încălcarea dreptului la viaţă în cazul lui Valeriu Boboc şi lipsa unei investigaţii efective la nivel naţional a circumstanţelor morţii acestuia.

Tânărul a decedat în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, în timpul protestelor violente din centrul Chișinăului. El avea doar 23 de ani şi a murit în urma unei lovituri fatale aplicată de către fostul poliţist Ion Perju. Ulterior, acesta a fost condamnat la zece ani de închisoare. Sentinţa a fost declarată de Curtea de Apel Chişinău şi a fost menţinută de Curtea Supremă de Justiţie, după ce în decembrie 2013 Judecătoria sectorului Buiucani l-a achitat.

Deşi a fost pronunţată o decizie de condamnare la închisoare cu executare, inculpatul nu a fost luat sub strajă de către instanţa de apel. Fostul poliţist a părăsit sala înainte de pronunţarea verdictului. Ulterior a fost anunţat în urmărire internaţională. Ion Perju a insistat că nu el este cel care l-a lovit pe Valeriu Boboc, însă o expertiză tehnică a secvenţelor video, care a fost efectuată în 2010 de către Departamentul Investigaţii Computerizate şi Examinarea Probelor din Statele Unite ale Americii, a demonstrat contrariul. Specialiştii au constatat că Ion Perju apare în înregistrările surprinse de camerele de supraveghere de pe clădirea Guvernului în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, aplicându-i lui Valeriu Boboc lovitura fatală.

Sursa: Jurnal.md

UDAPTE: Republica Moldova a mai pierdut un caz la CEDO. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a luat o decizie în cazul lui Valeriu Boboc, tânărul care a fost omorât în bătaie de polițiști la protestul din 7 aprilie 2009, în Piața Marii Adunări Naționale. Astfel, statul a fost obligat să achite familiei Boboc 50 de mii de euro cu titlu de prejudiciu moral și suma de 7 mii de euro cu titlu de costuri și cheltuieli.

„Cauza vizează bătaia până la moarte a feciorului/soțului reclamanților de către poliție în cadrul protestelor în masă ce au avut loc în centrul Chișinăului în aprilie 2009, de asemenea și modul în care maltratarea și decesul acestuia au fost ulterior investigate.

Invocând articolul 2, dreptul la viață, și articolul 3, interzicerea torturii și a tratamentului inuman și degradant din Convenție, reclamanții s-au plâns că el a fost ucis de către poliție, și că investigația decesului acestuia nu a fost eficientă.

Curtea a constatat violarea Articolului 2, dreptul la viață, din Convenție, sub aspect material și procedural, bătaia până la moarte a feciorului/soțului reclamanților de către poliție, utilizarea forței de către poliție nu era absolut necesară și lipsa unei investigații eficiente”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *