Actualitate

Cazuri de rujeolă înregistrate în Chișinău. Cum a ajuns boala în Moldova

Primul caz a fost confirmat la un bărbat de 33 ani, șofer a unui autocar de pasageri, care făcea curse regulate pe ruta Chișinău – Cluj (România), la care manifestările clinice au apărut la 27.04.2018. Vârsta bolnavului, tratamentul primit inițial de sine stătător, vigilența scăzută față de rujeolă, nu au permis o depistare precoce a cazului. Bolnavul s-a aflat la tratament în spitalul clinic se boli infecțioase Toma Ciorbă în perioada 01 – 08 mai 2018, fiind externat în stare satisfăcătoare.

Al doilea caz a fost confirmat acum trei zile, la o tânără de 21 ani, de etnie romă, din mun. Chișinău. Pacienta s-a îmbolnăvit la începutul lunii mai pe când se afla în regiunea Vinița, Ucraina, unde a staționat timp de peste o lună. Când a revenit în țară aceasta avea semne sugestive de rujeolă (febră, erupții cutanate maculo-papuloase).

Tânăra a fost internată în spitalul clinic se boli infecțioase Toma Ciorbă. Totodată, aceasta are un copil cu vârsta de 6 luni, care încă nu este eligibil pentru vaccinarea contra rujeolei. Pe parcursul lunilor aprilie-mai copilul suferea de o bronșită cu acutizări periodice. Micuțul a fost examinat la spitalul clinic municipal Chișinău de boli infecțioase la copii și internat în această clinică cu febră pentru supraveghere medicală, clarificarea diagnosticului și tratament. De asemenea, la întoarcerea bolnavei din Ucraina a fost realizată și o masă de sărbătoare, la care au participat mai multe persoane, lista cărora se stabilește. Persoanele foste în contact direct de la domiciliu sunt luate sub supraveghere medicală.

Rujeola este o boală extrem de contagioasă cu urmări serioase, care însă poate fi sigur prevenită doar prin vaccinări.

Situația epidemică privind rujeola continuă să rămână nefavorabilă în Ucraina și România. În România pe parcursul anilor 2017-2018 s-au înregistrat 12.991 bolnavi prin rujeolă dintre care 52 au decedat, cele mai afectate fiind județele Bacău, Buzău, Neamț, Iași. În Ucraina, pe parcursul anului curent au fost înregistrați 12.824 bolnavi prin rujeolă, inclusiv în perioada 24.04 – 02.05.2018 – 1.143, dintre care 595 adulți și 548 copii. În ultima perioadă, cea mai afectată prin rujeolă este regiunea Ivano – Francovsc.

Atenție! Evitați călătoriile în zonele afectate, mai cu seamă cu copii de vârsta sub un an și cei care nu au fost vaccinați.

Sursa: stirilocale.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *