Moldova

CC a avizat pozitiv proiectul de lege privind reducerea imunităţii deputaţilor

La originea cauzei se află sesizarea depusă la Curtea Constituţională la 13 iulie 2011, de către 36 deputaţi din PLDM şi PL, prin care a fost solicit Avizul Curții Constituționale asupra proiectului de lege privind modificarea şi completarea unor articole din Constituţia R. Moldova care reglementează imunitatea parlamentară.

Curtea a hotărât că iniţiativa de revizuire a Constituţiei este conformă prevederilor art.141 alin.(1) lit.b) din Constituţie. De asemenea, Curtea a conchis că proiectul de lege constituţională privind revizuirea art.70 şi art.71 din Constituţie nu contravine dispoziţiilor constituţionale ale art.142 alin.(2) şi poate fi înaintat spre examinare Parlamentului, ţinând cont de opiniile Curţii Constituţionale expuse în partea descriptivă a avizului. La hotărârea Curţii a fost formulată o opinie separată concordantă, care va fi publicată odată cu hotărârea. Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Amintim că 36 de deputaţi liberali şi liberal-democraţi au cerut modificarea cadrului legal, care, în opinia lor, oferă o protecţie exagerată deputaţilor , astfel încât pornirea urmăririi penale împotriva acestora să poată fi operată fără acordul prealabil al Parlamentului.

Proiectul de lege prevede ca din titlul actual al articolului 70 din Legea Supremă ”Incompatibilităţi şi imunităţi” să fie exclus cuvântul ”imunităţi”, precum şi alineatul 3 al aceluiaşi articol -”Deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepția cazurilor de infracțiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului, după ascultarea sa”.

De asemenea, deputaţii propun ca în articolul 71 din Constituţie – ”Deputatul nu poate fi persecutat sau tras la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile exprimate în exercitarea mandatului”, cuvântul „exprimate ”să fie completat cu cuvântul „public”.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *