Actualitate

CCCEC a început audierile în cazul viceministrului Guţuţui

În articol, TIMPUL scria că viceministrul Dezvotării Regionale şi Construcţiilor Veaceslav Guţuţui este învinuit de trafic de influenţă atât în desfăşurarea achiziţiilor publice, cât şi în activitatea Agenţiilor de Dezvoltare Regională (Nord, Centru şi Sud), agenţii subordonate ministerului.

În urma neînţelegerilor dintre doi antreprenori a ieşit la iveală faptul că viceministrul Veaceslav Guţuţui a influenţat unele decizii ale Agenţiei de achiziţii publice. Directorul firmei de construcţii „Romicons-Lux”, Ion Baltag, susţine că viceministrul Guţuţui se foloseşte de firma de construcţii „Geocorp” pentru a câştiga diverse licitaţii. Potrivit schemei descrise de Baltag, firmele care participau la licitaţii cu ofertă mai mică erau convinse să se retragă, pentru ca licitaţia să fie câştigată de „Geocorp”, care propunea întotdeauna un preţ mai mare. Miza consta în diferenţa dintre suma cerută pentru executarea lucrărilor de construcţie de către firmele care se retrăgeau şi cea obţinută de firma câştigătoare. TIMPUL a intrat în posesia actelor care confirmă acest lucru în cazul a două procese de achiziţii pentru executarea unor lucrări de construcţie din satul Vatici, Orhei şi, respectiv, satul Cioreşti, Nisporeni. În cazul licitaţiei de la Vatici, oferta „Romicons-Lux” a fost de 814.291,94 lei, iar cea a firmei „Geocorp” – de 1.120.617,96 lei. Diferenţa este de 306.326 lei (19.000 de euro). Aceşti bani fie reprezentau „comisionul” pe care „Geocorp” şi-l atribuia pentru serviciile de intermediere, fie erau împărţiţi între firmele care intrau în joc.

Baltag îl acuză pe Guţuţui că ar folosi „Geocorp” în interese proprii

Ion Baltag afirmă că „Geocorp” nu îşi respectă angajamentele faţă de „parteneri”. În cazul proiectului de la Vatici, „Romicons-Lux” ar fi investit circa 80 de mii de lei, bani proprii, pentru iniţierea lucrărilor, dar pe care nu a reuşit să şi-i răscumpere în totalitate. Baltag susţine că nu a mai fost contactat pentru finisarea proiectului şi îl acuză pe Guţuţui că ar folosi firma „Geocorp” în interese proprii. „L-am sunat pe Guţuţui şi i-am spus că numele lui este folosit în schema asta. Mi-a răspuns că la el au ajuns doar 45 de mii de lei, iar 16 mii au fost date celor de la achiziţii publice, ca să accepte ca cele trei firme să se retragă din concurs”, ne-a menţionat Baltag.

Directorul „Geocorp”, Mihail Vicol, dezminte acuzaţiile. Cu toate acestea, el ne-a declarat că i-a propus lui Baltag 20 de mii de lei, dintre care 16 mii ar constitui datoria firmei „Geocorp” faţă de „Romicons-Lux”, doar ca acest articol să nu fie publicat. Mai mult decât atât, „Guţuţui s-a oferit chiar să-mi dea aceşti bani din propriul buzunar”, susţine Baltag.

Relaţii tensionate între viceministrul Guţuţui şi directorii ADR

Şi directorii agenţiilor de Dezvoltare Regională susţin că relaţiile cu viceministrul Guţuţui sunt complicate. „Fondul naţional nu este suficient pentru dezvoltarea regională, din care cauză noi depunem proiecte şi la structurile europene, ceea ce se pare că îl deranjează uneori pe viceministrul Guţuţui”, declară directorul ADR Nord, Ion Bodrug. Directorul ADR Centru, Tudor Meşină ne-a spus că i s-a părut ceva suspect în cazul achiziţiilor de la Vatici şi Cioreşti, dar Guţuţui i-ar fi sugerat că o să înţeleagă mai târziu despre ce este vorba. „S-a întâmplat să primesc indicaţii din partea viceministrului Guţuţui de a da câştig de cauză la licitaţii unor firme anume sau de a implica drept parteneri în proiectele ADR anumite organizaţii. În plus, unele proiecte sunt stopate din motive neîntemeiate”, susţine directorul ADR Sud, Maria Culeşov.

Veaceslav Guţuţui este unul dintre cei mai tineri viceminiştri din guvernul AIE-2. Anterior, a lucrat în cadrul mai multor proiecte non-guvernamentale, dar care (din spusele sale) „nu au mai încăput a fi trecute pe pagina web a ministerului”. El s-a arătat uimit de ceea ce se întâmplă şi a insistat foarte mult ca articolul să nu fie publicat, deoarece va soluţiona singur conflictul. Viceministrul ne-a mai spus că, în cazul în care articolul va fi publicat, el ar putea fi demis şi că, în ultima vreme, primeşte la telefonul mobil mesaje de ameninţare de pe o reţea online.

După publicarea articolului în TIMPUL de marţi, am aflat că viceministrul Guţuţui şi-a „onorat” promisiunea. Crezând că articolul nu va mai fi publicat, Mihail Vicol, directorul firmei „Geocorp” a transferat către firma lui Ion Baltag, „Romicons-Lux”, suma de 16.800 lei…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *