Sănătate

Ce ar fi bine să facem dacă ne înţeapă o albină

Primul lucru care trebuie făcut este înlăturarea acului insectei cât mai rapid de pe suprafaţa tegumentului. Acest lucru se face cu ajutorul unui card sau cu partea netăioasă a cuţitului, cu unghiile sau cu penseta. Evită să foloseşti degetele, pentru că există riscul compresiei pe glandele producătoare de venin ale albinei, care va înrăutăţi situaţia.

Scoate cu atenţie acul şi curăţă bine locul înţepăturii.

Odată scos acul, fii atent la eventualele reacţii alergice cum ar fi: dificultăţile în respiraţie, roşeaţa şi mâncărimea extinsă, umflarea feţei, a gâtului şi a limbii, greutatea la înghiţire, anxitatea, pulsul mărit, ameţeala, scăderea tensiunii arteriale. Dacă observi astfel de simptome, ia un antihistaminic cât mai rapid şi mergi la medic de urgenţă. Acesta îţi va injecta o doză de epinefrină pentru a evita şocul anafilactic. Cu ajutorul acestei injecţii se dilată căile respiratorii iar tensiunea arterială este normalizată. Pentru a curăţa pielea, este suficient să speli bine zona cu apă şi săpun antibacterian.

Remedii pentru a scăpa de durere, usturime şi umflături

În lipsa acestor simptome, poţi lua ibuprofen sau acetaminofen pentru ameliorarea durerii şi spală bine zona afectată cu apă foarte rece. Poţi aplica puţin praf de bicarbonat sau un cub de gheaţă înfăşurat într-o compresă pe locul cu pricina (gheaţa duce la îngustarea vaselor de sânge, încetinind astfel fluxul veninului prin sânge). Acestea te pot scăpa rapid de durere, înlătură roşeaţa şi mâncărimea pentru cel puţin cinci ore. Dacă simptomele reapar, repetă procedura. Un unguent cu antibiotic poate fi la fel de util, însă, dacă nu ai la îndemână, poţi aplica la locul înţepăturii puţină pastă de dinţi, care îşi face efectul în 15 minute şi durează cinci ore. Un alt remediu este mierea de albine aplicată pe zona afectată, însă aceasta nu îmbunătăţeşte cu mult simptomele şi nici nu are efect de lungă durată. Inflamaţia poate fi controlată şi cu ajutorul unui unguent pe bază de cortizon sau a tincturilor de echinacea, tătăneasă sau pătlagină, care se găsesc în farmaciile naturiste.

Ceapa şi antiperspirantul nu au efect

Sub nici o formă nu da cu antiperspirant roll-on pe suprafaţa unde ai fost înţepat. Substanţele chimice din acesta pot duce la extinderea roşeţii şi a mâncărimii şi nu au nici un efect asupra durerii resimţite. Iar dacă ai auzit prin vecini că feliile de ceapă crudă ar face bine, află că o faci pe riscul tău. Aşteapă-te ca simptomele să se înrăutăţească. În schimb feliile de cartof crud ameliorează durerea şi favorizează vindecarea pielii. În cazul în care roşeaţa, durerea şi mâncărimea nu dispar în trei zile este bine să mergeţi la medic deoarece există riscul unei infecţii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *