Opinii și Editoriale

Ce-ar fi să vă comportaţi în fiecare zi ca de Paște

Îmi plac moldovenii în perioada sărbătorii de Paște. Devin mai cuminţi, mai îngrijiţi, mai sănătoşi. Nu înjură – zâmbesc (un lucru foarte rar întâlnit aici), nu mănâncă carne şi nu beau – ţin post şi se purifică. Îmi place Moldova în această perioadă – devine mai curată, mai îngrijită, radiază cu o lumină aparte. Din păcate, avem parte de aceşti moldoveni cuminţi şi această ţară frumoasă doar în perioada Paştelui. În restul anului e un dezastru – feţe acre şi pline de ură, gunoi peste tot, maşini parcate pe toate trotuarele, ambuteiaje, accidente, furturi, altercaţii la beţie ş.a.m.d.
Aş vrea să vă imaginaţi că Paştele este în fiecare zi. Nu vă impun să pregătiţi cozonac şi să vopsiţi ouă pe tot parcursul anului, ar fi o stupiditate.

Însă acea linişte sufletească şi acea pace care vă apare pe feţe de Paște e de dorit să fie prezentă pe tot parcursul anului. Ar fi frumos să vă treziţi în fiecare zi cu sărbătoarea în suflet. Să vă sărutaţi copiii şi soţia, să-i îmbrăcaţi frumos şi să vă aşezaţi la masă pentru micul dejun. Ar fi frumos să nu înjuraţi, să nu vă bateţi şi să nu consumaţi alcool până la pierderea conştiinţei – pe tot parcursul anului. Ar fi frumos să vizitaţi părinţii, buneii şi rudele pe care preferaţi să-i vedeţi doar de Paște. Dacă nu aveţi posibilitatea să-i vizitaţi în fiecare zi, telefonați-i în fiecare zi. Pentru ei nu există o bucurie mai mare decât să-şi vadă şi audă copiii şi nepoţii.

Ar fi frumos şi util să respectaţi un regim alimentar mai sănătos. Pentru că cele câteva luni de post nu vă purifică, mai ales atunci când imediat după post începeţi a consuma grăsimi cu kilogramele. Ar fi frumos să aveţi casa şi curtea curată în fiecare zi din an, nu doar de Paște. Asta cred eu, ar fi creştineşte şi l-ar bucura pe Dumnezeu mai mult decât sfinţirea cozonacului o dată pe an. Dacă e posibil să fii mai bun în perioada Paştelui, cred că e posibil să fii mai bun şi în restul zilelor. Pentru că purificarea organismului şi a sufletului e o chestie de durată, nu doar un obicei pe care-l repetăm pentru câteva săptămâni sau luni în fiecare an. Hristos a înviat! Încercaţi să fiţi întotdeauna atât de frumoşi precum v-am văzut zilele trecute.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *