CSI / Rusia

Ce ar însemna pentru România un război în Transnistria: Două posibile scenarii

Zilele acestea, tensiunile din regiunea separatistă Transnistria au atins cote alarmante. După o serie de explozii despre care președintele R. Moldova, Maia Sandu, a spus că au fost provocate de forțe pro-război din interiorul regiunii transnistrene, acum așa-zisul minister al Apărării de la Tiraspol a convocat mobilizarea tuturor bărbaţilor cu vârste cuprinde între 18 și 55 de ani. Totul pare a fi o operațiune sub steag fals. Agențiile de presă ucrainene apreciază că Rusia ar putea pregăti o ofensivă înspre Odesa, din Transnistria. Dezghețarea conflictului din Transnistria ar pune România într-o situație complicată în plan regional.

Importanța strategică a Transnistriei

Transnistria reprezintă în bună măsură o creație artificială. În 1945, Romania pierde Basarabia și nordul Bucovinei, ambele anexate de Uniunea Sovietică. Odată cu trecerea Basarabiei la URSS, teritoriul va face parte din RSS Moldovenească. În perspectiva căderii comunismului peste tot în Europa în 1989, iar Uniunea Sovietică se clătina, autoritățile de la Moscova au încercat să prevină o eventuală unire între România și R. Moldova. Comuniștii radicali de la Moscova au creat un pol alternativ de putere la Tiraspol profitând și de faptul că Transnistria are o populație rusă numeroasă. Ulterior conflictul dintre Transnistria și R. Moldova a fost exploatat de Rusia pentru a menține un control asupra R. Moldova. Din cauza acestui conflict înghețat dezvoltarea economică și politică a R. Moldova a fost îngreunată.

Acum, în perspectiva conflictului din Ucraina, Transnistria poate juca un rol strategic chiar mai avansat pentru Rusia. Ofensiva rusă în sudul Ucrainei a întâmpinat o rezistență acerbă. Odesa, ultimul port strategic liber al Ucrainei la Marea Neagră nu a putut fi cucerită de armata rusă. Lucrurile s-ar putea schimba însă dacă Rusia ar încerca un atac concentric asupra Odesei din două direcții – de la Est, dinspre Crimeea și de la Vest dinspre Transnistria, acolo unde rușii staționează forțe militare. Mișcarea de clește asupra Odesei ar putea duce la căderea orașului și la eliminarea ultimului port liber ucrainean la Marea Neagră. Pe de altă parte, un astfel de scenariu ar putea duce apoi și la proclamarea independenței Transnistriei pe modelul republicilor separatiste Donețk și Luhansk din Ucraina. Lucrul acesta ar putea reprezenta o recompensă dată de Putin forțelor separatiste transnistrene. Dar în acest caz, lucrurile ar putea lua o turnură abruptă în R. Moldova.

România, două scenarii în cazul unui conflict în Transnistria

Prelungirea conflictului din Ucraina prin deschiderea unui nou front în R. Moldova ar complica serios lucrurile pentru România. În acest scenariu am avea nu unul, ci două conflicte majore la granițele noastre. Mai mult decât atât, din cauza culturii, limbii și istoriei comune, un conflict militar între Chișinău și Tiraspol ar determina România să facă o alegere aproape imposibilă: să sprijine sau să ignore conflictul? Forțele unioniste ar cere implicarea României, invocând aceste elemente culturale comune. Problema principală e că România este stat membru NATO în timp ce R. Moldova nu. Ori atragerea unui stat membru NATO într-un conflict de genul acesta ar risca să degenereze într-o confruntare mai largă între Rusia și NATO. Din acest motiv, așa cum a preciza și ministrul Apărării, Vasile Dîncu, România nu ar putea să se amestece în conflict.

psnews

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


comentarii

 1. Mai fratilor basarabeni, pana acum cativa ani eram 100% pentru Unire.
  Acum stau si ma gandesc.
  Oare pentru ce, noi romanii, sa ne legam la cap cu niste indaratnici.
  Cand o sa spuneti ca vreti sa ne unim, ne unim.
  Urmaresc situatia din R.Moldova.
  Ceea ce am constatat e ca cetatenii de origine ukrainiana sunt mai favorabili unirii decat basarabenii nostri.
  Nu stiu, poate sunt mai educati, isi cunosc mai bine interesul.
  Vad ca in zilele astea chiar si aia din Transnistria o trag tot spre UE.
  Numai moldoveanul nostru a ramas incremenit in proiect.

  1. De ce îndărătnici? Eu aș merge pe ideea că numărul unioniștilor crește constant, doar că o mare parte emigrează în România și se pare că în Republica Moldova crește lent.

   S-a făcut puțin 30 de ani pentru unire. Cine trebuia să facă, comuniștii Snegur, Lucinschii sau Voronin? Sau moldoveanul de etnie ucraineană Plahotniuc și cu moldoveanul de etnie rusă Filat?

   Din 2020 când Iohannis a venit în Republica Moldova, relațiile dintre Republica Moldova și România pentru prima dată au pornit pe o nouă cale. Exista relații și anterior între Roșca și Băsescu și alți politicieni oportuniști.

   Eu zic că sa făcut puțin pentru unire. Chiar de la independență România trebuia să se asigure că TVR are acoperire pe tot teritoriul țării. Noi de la țară aveam doar postul rusesc și cel național care mergea în funcție de cum bătea vântul antena.

   1. Mai terminati cu linguseala asta scarbosa, lasati vitelul sa suga p.la ca 30 de ani parca erau rusii la parada militara, nu le ajungeai cu prajina la nas, le putea, aveau greata. Rusii cand defileaza le pute, is cu nasul pe sus, acum in Ucraina a vazut toata lumea cine-s acesti banditi fascisto-comunisti, aceste putori mincinoase carora moldovenii le cad in genunchi. Molotovenii, niste cersetori mai scarbosi decat țiganii fara pic de demnitate, ei vor sa li se dea gratis, acum vor sa lupte romanii pt. ei, ce tupeu au nesimtiti jegosi.

    1. Furnica care lingușeală? Oare nu România cumpără iarna 20% din gaze de la ruși și vara 10%? Oare nu Băsescu spunea că este convenabil? Oare nu în România rușii au o mulțime de companii de stat?

     Care cerșetori? Datoria oficială a Republici Moldovei este aproximativ 30% din PIB și sigur acum va crește ca și în toate țările.

     1. Amice, a cumpara nu inseamna linguseala, platim bani si nu putini, despre altceva vorbesc, despre principii, demnitate, bun simt….etc, ai auzit de asa ceva. Stai jos si nu vorbi prostii !

      1. Amice, principii, demnitate și bun simț? 🤣

       În anul 2016 România importa 6% din necesarul de gaze. Iar în 2020 importa 20%. Iar în 2021 importul de gaze a crescut cu 68%. Mie îmi pute a mită. Eu bănuiesc că cei din PSD au luat mită pentru a crește dependența de gaze rusești. Da, ele vin prin intermediari dar Rusia a determinat mai multe țări Europene să cumpere mai mult gaz de la ei și se zvonește mult că Rusia mituiește mulți politicieni din UE.

       PSD a mai avut grijă ca explotarea gazelor de la Marea Neagră să nu aibă loc. Eu chiar m-am întrebat de multe ori, oare ce face DNA? I-au mituit și pe ei?

       Tu asta numeștii principii, demnitate și bun simț?

       Lingușeală? Poți să vii și cu exemple de lingușeală din ultimul an? Spre exemplu președintele Serbiei a mers la Moscova și pentru gaze ieftine a ajuns la un acord ca Putin să-i repare căile ferate iar acum își mai îngroapă și viitorul în UE. Ungaria s-a dus Orban la Moscova de mai multe ori și s-a înțeles să-i construiască rușii centrală nucleară.

       Din Republica Moldova n-a fost nici președintele și nici prim-ministru. Despre ce linguașeală vorbești?

       Stai jos si nu vorbi prostii !

   2. Sa stiti ca eu nu vorbesc cu rautate. Constat si atat.
    Re-unirea o consider o problema de moralitate.
    Traind peste 40 de ani in Lumea Libera nu am nici o legatura chiar cu Moldova Romaneasca.
    O singura data am stat in Iasi 8 ore intre doua avioane.
    In rest mai sus de Braila si Galati nu am urcat niciodata.
    Nu se vrea domnule. Mai ales la Chisinau.
    Asta cu parcursul pro-european e poveste.
    Sa vedem ce se intampla cu fondurile europene de pre-aderare si mai vorbim pe urma.
    Chiar credeti ca europenii arunca cu banii aiurea?
    Cum o sa le explicati la aia aparatul administrativ ultra-super dolofan.
    Polonia la 40 mil loc are 16 voievodate, dvs aveti 35 de raioane.
    Cand o sa intrati pe mana europenilor o sa vedeti ca banii nu prea vin dupa cum credeti dvs.

    1. „Nu se vrea domnule. Mai ales la Chisinau.”

     Din 1991 – 1994 Republica Moldova a avut același imn ca și România. Oare era dificil pentru Iliescu să ne dea acoperire la posturile TV și radio și nouă? Era o deschidere și ce a făcut Iliescu pentru a ne deschide ochii acoperiți cu propagandă rusească? Eu abia prin 2008 am aflat despre Ceaușescu. Sigur am auzit acest nume mai devreme la începutul anilor 90 când veneau românii de peste Prut la noi acasă dar eram prea mic și am reținut doar numele primei gume de mestecat pe care ne-o aduceau: Turbo.

     „Asta cu parcursul pro-european e poveste.”

     Anul trecut pe vremea lui Dodon, The Economist a realizat un studiu numit „Indicele democraţiei” și România era pe locul 61 iar Republica Moldova pe locul 69. Interesant este că din 15 republici sovietice, doar Republica Moldova pe vremea lui Dodon și Țările Baltice erau considerate democrate. Eu zic că cei din UE și SUA nu sunt proști. Știu ei în ce investesc bani. Noi pe lângă Polonia noi ne recunoaștem starea și posibillitățile pe care le avem și avem un alt mod de gândire în comparație cu popoarele slave.

     1. Nu faceti confuzii. Economia este una pentru toti, indiferent daca esti slav sau latin.
      Polonia a avut marea sansa sa nu aiba partide socialiste. La ei oricine vine la guvernare, conservatori, liberali, iliberali, economia este pe primul plan.
      In anii ’90 Polonia se imprumuta sa-si modernizeze si retehnologizeze industria iar Romania seimprumuta sa plateasca pensii la oameni de 45-50 de ani dupa ce si-a inchis toata industria.
      Polonia este a cincea economie a UE.

      1. „Nu faceti confuzii. Economia este una pentru toti, indiferent daca esti slav sau latin.”

       Am avut în vedere altceva, nu economia. Au fost mai multe subiecte într-un comentariu și doar am dorit să zic că noi suntem modești ca și românii de peste Prut și vom face reformele care ni se cer. Nu putem fi comparați cu Ungaria sau Polonia.

       Reforma administrativ-teritorială ar urma să fie inclusă pe agenda parlamentară în anul 2022.

       Cum ziceam, noi nu suntem slavi, ne vom conforma cu cererilor UE.

       Eu consider că un mare pas care trebuie făcut anul acesta este să scăpăm de massmedia rusească și asta va schimba enorm mentalitatea oamenilor și în sfârșit vom avea o clasă politică cât de cât sănătoasă fără dodoni.

       1. D-le, cand spun ca nu se vrea, stiu eu ce spun.
        Nu exista incredere.
        Moldoveanul nu s-a prins ca daca vrei sa stai cu fundul in doua barci ai apa in chiloti mereu.
        Pe exercitiul financiar trecut Romania mai avea de luat fonduri de 7-14 mld €.
        De ce nu s-a pus problema ca acesti bani sa fie investiti in Moldova, subventii pentru fermieri, infrastructura, transporturi.
        Pentru ca la Chisinau inca politica se face pentru bani.
        Nu spun mai multe ca ma enervez.
        Toate fondurile alea, granturi, se duc pe apa sambetei.
        Zeci de milioane pentru justitie, pentru niste conferite care au meritul numai s-au intalnit pe acolo.
        Ma enervez.

 2. Toți „politicienii” moldoveni sunt votați de paporul maldavinesc, spun ceea ce vrea acest papor să audă. De făcut oricum nu fac mai nimic (bun) din ceea ce spun.
  Paporul maldavinesc încă îmblă precum o găină fără cap căutând să „rezolve” și să dezbată false dileme, tocmai pentru a avea mintea ocupată de propagandă moscălească, propagandă ce îi ține ancorați în mocirloasa lume rusă.
  În altă ordine de idei, popor moldovenesc nu există. Există cetățeni ai RM din care mulți nu știu cine le sunt strămoșii, ce limbă vorbesc, de unde vin și încotro vor s-o apuce. Rusia și-a bătut joc groaznic de ei și de strămoșii lor dar ei iubesc rusia și înjură și urăsc neamul din care se trag. Vorghesc între ei paruski, își botează copchii cu nume rusești, merg la biserica rusă și înjură România și UE fiindcă țin pe perfuzii financiare „statul” lor falimentar. Ar vrea să vină soldatul român să-i apere de ruși dar mâzgâlesc mormintele eroilor români cu mizerii fascisto-moscălești…
  Ăștia sunteți „frați” moldoveni, din păcate pentru tot neamul românesc.
  Voi sunteți „națiunea civică moldoivănească”. Sincer, cu asemenea „frați” nici nu ai nevoie de dușmani.

 3. Io zic ca cel mai simplu , atacati NATO( Romania). Puneti 10-15 tunuri sa bombardeza spre Ro cateva zile si intro saptamana aveti trupe NATO pana la Cuciurgani. Simplu.

 4. „Ce ar însemna pentru România un război în Transnistria”
  La această întrebare din titlu răspunsul scurt și adecvat ar fi următorul: nu-i treaba măgarului de unde beau oile apă.

 5. Intrebarea e gresita. In Transnistria nu va fi razboi. Intrebarea este daca trupe din Transnistria vor fi implicafe in asediul Odesei pe teritoriul ucrainean si daca va fi cum vor reactiona ucrainienii, vor bombarda Transnistria ? Altfel Romania nu va trebui sa ia nici o decizie, comanda militara este a Nato.

 6. Văd că sau activizat trollii pro-ruși ca niciodată , ce încearcă să dezbine poporul care a fost separat forțat în ,1940,1945, lăsați vrăjeala „cu moldovenii nu ne vor , nici noi nu i-am cam prea dori” o mare parte din moldovenii au vrut reunierea și încă o vor și asta nu că ar fi mai bine sa fie sub umbrela NATO.

  1. „o mare parte din moldovenii au vrut reunierea” – ai fost vreodata personal in Moldova? Dar chiar sa fie precum spui, atunci explica-ne te rog: ce i-a oprit timp de 30 de ani sa o faca?

   1. Cei care vor unire au fost si inca sunt destul de multi, mereu au fost marsuri pasnice pro unire dar din cauza teatrului din partea politicienilor si acel ,,haideti sa fim cuminti ca avem armata rusa in transnistria” nu li sa lasat loc de manevra pentru creearea unei platforme bine intemieate pro unire .

 7. Aista moment (2022) este ca 1991. Nu trebuie ratat ! Germania si Rusia sunt in genunchi pentru motive diferite ! Germania pentru colaborationism cu fascistii rusi (3 decenii) si Rusia pentru fascism imperialist. RO si RM trebuie sa profite si sa se reuneasca ! Unirea !

  1. Le-ai spus asta și „politicienilor” moldoveni???
   Despre cetățenii Rm ce e de spus mai mult??? Încă așteaptă să vină sovietski soiuz înapoi sî aibî tătî lumea sărvici. Cu ăștia spălați pe creier cu pobeda ar trebui să ne unim??? Oare chiar ar trebui??? Mârlănia și lipsa de educație de sorginte sovietică e la ea acasă în rândul cetățenilor RM. EI se socotesc maldaveni dar nu români așa că poate ar trebui să nu le deranjăm prea tare sentimentele „patriotice” pobediste. Ei nu știu încă ci limbî vorghiesc. Asemenea idioți vor duce societatea românescă cu 30 de ani în urmă, nu cred că avem nevoie de cozi de topor sovietice.

 8. Nu cred ca este corect sa ii băgăm pe toți în aceeași oala.
  Apropo tu Burebisto mai degrabă ești un Becilis, interesant cu cât ești plătit sa faci astfel de caracteristici.

  1. Nu sunt plătit, scriu din convingere. Am văzut ce înseamnă „maldavan”: un român moldovean cu „educație” și mentalitate de rus și cu jena de a vorbi românește, preferând să vorbească rusește. Dacă vrei, îți dau exemple și de pe youtube unde femei moldovence nu își învață copiii românește, vorbind cu ei în rusă, dar se pretind mari influencere. Asta e societatea RM. Până nu se schimbă acestă mentalitate în societatea voastră „maldavineascî” nu văd niciun fel de progres în nicio direcție. Am tot respectul, empatia și recunoștința pentru cei ce au suferit ca urmare a prezenței rusești pe teritoriul Basarabiei, dar am o silă nemărginită pentru așa zisa „națiune civică moldovenească” o struțo-cămilă sovieto-pobedistă ce se vrea a se impune în dauna elementului firesc românesc ce (încă) e majoritar (78%declarați moldoveni+7% declarați români) pe acele meleaguri. Lăsați amestecurile nefirești și căutați să reveniți la matca neamului românesc. Vă e rușine că sunteți români??? Ce fac rușii acum în Ucraina arată cât de „educați” și ce „civilizație măreață” reprezintă ruskii mir. Stați cu curul în două luntri, așa cum vă place vouă, și o să aveți parte din belșug de „binefacerile” moscălești. Poți fi supărat pe mine, nu-mi pasă, dar trebuie să înțelegi și să înțelegeți cu toții că politica statului cu mâna întinsă, nefăcând nimic care să arate că meritați acea mână de ajutor dată sub diverse forme și în mod continuu, este falimentară și nu va putea continua la nesfârșit. Nu cu România, avem și noi nevoie de bani, bani pe care îi cheltuim degeaba prin RM.

   1. Si noi suntem victma politicienilor care mereu au urmarit beneficiul personal.
    Stiu ca partile negative ale asa zisului moldovenism sunt acum ca niciodata mai mult scoase la iveala pentru a dezbina si mai mult poporul ce se afla pe cele 2 maluri dar de ce nu priviti si la partea buna a lucrurilor ca nu toti sunt scocietatea ,, maldavineasca” si stiti lucrul acesta .

    1. La vremuri mari, oameni mari. Asta e ceea ce lipsește cu desăvârșire în politica românescă și în cea moldovenească deopotrivă. Dar, spre deosebire de RM, în România sunt legile și cutumele europene ce nu dau voie politicienilor să-și facă de cap așa cum și-ar dori. În RM n-au nicio apăsare.
     Partea bună a lucrurilor nu prea există, moldoveni cu cetățenie română sunt aproape de 1 milion iar când te uiți la cei care vor unire vezi un procent leșinat de maxim 30% . În altă ordine de idei moldovenismul primitiv, așa zisul „molotovenism” se simte foarte bine în RM, ba chiar mulți moldovani deabia așteaptă să întâmpine mujicii „eliberatori”. Ți se pare normal ca o mamă „moldoveancă” să nu-și învețe copii „moldovenește” ci rusește???
     Ăștia sunteți, niște spălați pe creier cu pobedă, nu aveți demnitate și mândrie națională, luați de bune toate prostelile sovietice inclusiv sărbătorile acestora. 9 mai nu e ziua victoriei decât pentru subspecia umană numită moscali și pentru papagalii utili ce le țin isonul din partea neamurilor asuprite de aceștia. Maia Sandu a aflat oare???
     Lăsați cerșetoria, curvăsăria de orice fel, hotărâți-vă ce limbă vorbiți și drumul ce îl aveți de urmat. Până acum, de 30 de ani vă comportați exact ca niște găini fără cap și nu se întrevăd ceva schimbări semnificative.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *