Editorial

Ce aș vrea să lăsăm în 2013

Mă voi abține de la felicitările siropoase pentru 2014. Pentru că chiar, nu putem ști nici ce va fi mâine, nemaivorbind de anul viitor. Așa că am decis să scriu în acest articol o listă de lucruri, oameni, fenomene și chestiuni care aș dori să rămână în 2013.

Aș vrea să las în 2013 toți politicienii, funcționarii, medicii, judecătorii și polițiștii corupți. Am impresia că în 2014 am răsufla mai ușor fără ei.
Aș lăsa Transnistria cu toți liderii-marionete în 2013. Aș vrea să văd în 2014 o Republică Moldova Suverană și Independentă, cu un teritoriu integru.

Aș vrea să las în 2013 toate marșurile și întrunirile politice. Toate mitingurile șovine și extremiste, toate reacțiile antisemite și habotnice trebuie să rămână în trecut. Aș vrea să văd o țară de moldoveni liberi în 2014, lipsiți de complexe, frustrări și xenofobie.

Aș lăsa în 2013 toate drumurile stricate și toți nesimțiții care parchează ca porcii și te calcă pe trecerea de pietoni. Aș lăsa și pietonii care trec strada cu copii în cârcă pe unde le vine lor. În 2014, aceşti oameni ar risca să-şi piardă viaţa comportându-se în acest mod.

Aș lăsa mulți jurnaliști, bloggeri, formatori de opinie și experți în 2013. Aș lăsa chiar ziare și televiziuni întregi. Aș vrea ca 2014 să fie anul în care moldovenii vor citi cărți în loc de ziare şi vor privi filme în loc de talk-show-uri.

Aș vrea să lăsăm invidia și frustrările în 2013 și să nu mai consumăm atâtea baloane de săpun. Aș vrea ca în 2014 să fim o țară de oameni care se respectă și protejează ambianța și societatea din jurul lor.

Aș vrea să lăsăm în 2013 spațiile verzi defrișate, ruinele istorice și construcțiile neautorizate. În 2014 aș vrea să fim o țară plină de verdeață, monumente istorice și realizări arhitectonice de excepție.

Aș vrea să lăsăm toate vedetele în 2013. Iar în 2014 să avem parte doar de artiști adevărați, care au un mesaj concret pentru publicul lor și reprezintă un model demn de urmat.

Cam astea sunt lucrurile pe care aș vrea să le lăsăm în 2013. Sunt sigur că puteți contribui și voi la această listă. Pentru că împreună putem face imposibilul. La mulţi ani, Moldova!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *