Moldova

Ce așteptări au locuitorii Capitalei de la următorul primar? Musai însurat

Ziarul TIMPUL a încercat să afle răspuns la această întrebare, efectuând un vox populi în rândul trecătorilor din parcul „Ștefan cel Mare”. Majoritatea celor intervievați spun că și-ar dori mai multe troleibuze, parcări adecvate, drumuri mai bune și …un primar însurat.

Galina, 57 de ani, economist

Nu am încredere în nici una dintre candidaturile prezentate până la ora actuală. Îl cunosc personal pe Chirtoacă și nu am o părere prea bună pentru că minte mult. În privința celorlalți candidați, nu văd între ei niciunul capabil să rezolve problemele orașului. Toți au „păcate” prea mari, nu înțeleg cum de mai au curajul să candideze la postul de primar al Chișinăului. Aș vrea să văd mai multă ordine, să se facă mai multe pentru dezvoltarea orașului nostru, pentru oameni, fiindcă, deocamdată, noi mergem în direcția opusă: mai curând degradăm decât ne dezvoltăm.

Marina, 26 de ani, medic

Vrem curățenie, ordine, locuri de parcare, trotuare pe care să putem să ne deplasăm nestingherit. Ca tânără mămică – vedeți merg cu copilul în căruț – mi se întâmplă de multe ori să nu pot trece prin anumite zone: mașinile sunt parcate până în scara blocului, până în ușă.

Alexandru, 24 de ani, jurist

Aștept ca la următoarele alegeri locale să se formeze o majoritate proeuropeană în Consiliul Municipal, care să implementeze mai ușor reformele, fiindcă am observat cu câtă dificultate sunt votate în prezent deciziile în acest for, câte divergențe există între opoziție și fragila majoritate proeuropeană. Eu sper totuși că, pe viitor, se va putea ajunge la un consens anume prin formarea unei majorități proeuropene.
Referitor la funcția executivă a primarului, mi-aș dori ca primarul să devină o persoană-simbol pentru oraș, să fie un model în ceea ce privește luarea deciziilor și chiar și în plan personal. Să fie însurat, gospodar și să știe cum să gestioneze lucrurile atât în familie, cât și într-o instituție publică, pentru că de multe ori viața personală influențează deciziile la nivel politic.

Elena, 45 de ani, funcționar

Îmi doresc ca orașul să arate bine, să aibă un plan urbanistic corect și care să fie implementat fără încălcări. Mă deranjează faptul că în zona rezidențială cresc blocuri și invers, când printre blocuri apar case de diferite înălțimi, de diferite aspecte. Referitor la calitatea vieții, aceasta mereu lasă de dorit. Acum vorbesc despre lucruri care țin strict de activitatea primarului, de ceea ce el poate să facă. Iar calitatea vieții depinde de mai mulți factori. Văd că actualul primar dă vina pe guvern că-i taie bugetul. Poate o fi și așa. Nu știu. Dar la infrastructură – care ține de primărie – este foarte mult de lucrat. Și-mi doresc un primar care să poată controla situația din oraș. Cu părere de rău, nu văd așa oameni. Mi-ar plăcea Zinaida Greceanâi ca persoană, ca un primar tehnic, dar nu-mi place orientarea ei prorusă.

Sergiu Noroc, 29 de ani, programator

Mi-aș dori ca viitorul primar să rezolve totuși problema locurilor de parcare. Aceasta ar fi prima problemă majoră. În al doilea rând, să repare drumurile. Acestea sunt problemele care se văd cu ochiul liber. De locuri de muncă nici nu mai vorbesc, pentru că nu cred că ține doar de competența primarului. Este o chestiune mai complexă: trebuie să atragă investitori, iar pentru asta, e nevoie de politici adecvate, care ar trebui să fie elaborate nu de primar, ci de cei care se află mai sus, în ierarhia statului. Pentru locuitorii simpli, ar fi bine să adauge mai multe unități în transportul public. N-am un candidat preferat, dar l-am văzut pe domnul Chirtoacă timp de opt ani de zile. Sperăm că, dacă va veni altul, se va manifesta mai bine.

Maria Albu, avocată, 23 de ani

Mi-aș dori un primar mai responsabil, care să discute mai mult cu cetățenii, pentru a înțelege cu adevărat care sunt problemele orașului. Ar fi bine ca toți candidații să publice câte un plan de activitate clar, astfel încât noi să știm care sunt prioritățile și să putem alege cât mai bine, în cunoștință de cauză. La ora actuală, mă nemulțumește dezordinea, murdăria de pe unele străzi, modul în care a fost soluționată problema câinilor vagabonzi. Cred că ar trebui să găsim soluții mai bune decât eutanasierea. De asemenea, mă deranjează ambuteiajele și lipsa locurilor de parcare. Nu am încă un candidat favorit. Aștept chiar să văd cât mai multe declarații, să înțeleg care este viziunea fiecărui candidat despre oraș, fiindcă am observat o eroare gravă din partea cetățenilor: alegem mai mult partidul și mai puțin omul care candidează, de aceea este foarte important să vedem care sunt oamenii și ce anume ne propun ei.

Ina Harabagiu, 26 de ani, juristă

Nu pot să spun că până acum am multe nemulțumiri, cu excepția faptului că transportul public este mult prea aglomerat. Ar trebui mai multe troleibuze. Mi-ar plăcea ca orașul să fie mai luminos, mai modern, să fie mai multe piscine, de exemplu. Cred că următorul edil al orașului ar trebui să fie inventiv, să construiască bazine, locuri de agrement.

Vox realizat de Victoria Vioară

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *