Moldova

Ce așteptări au medicii de la viitorii parlamentari?

Lidia Crăciun, directoarea Spitalului raional Ungheni



Așteptăm de la viitorii parlamentari reforme adevărate în domeniul sănătății, care ar fi mai aproape de pacienți. Dorim ca medicina să nu fie doar ținta criticilor, dar și ținta investițiilor din partea statului. În prezent se alocă puține resurse pentru acest sector. Sperăm ca viitorul parlament să voteze totuși „Legea Ocrotirii Sănătății” care vine să schimbe mai multe lucruri. Probabil și aceasta trebuie revăzută și îmbunătățită, dar adoptarea ei ar trebui să ne apropie mai mult de standardele europene.

De fapt, așteptăm de la parlamentari să facă legile deja existente funcționale.

Sergiu Sochircă, directorul Spitalului raional Florești



Sper să promoveze crearea unui sistem nou de sănătate. Îmi doresc ca în toate spitalele să se acorde asistență medicală calitativă, inclusiv îngrijire paliativă. Mi-aș dori ca să fie realizat pe deplin programul de transplant. Sper să putem efectua intervenții endoscopice și în spitalele raionale.
În țară avem puține cadre și permanent le ducem lipsa. Aștept ca viitorii parlamentari să promulge o lege care ar obliga toți absolvenții Universității de Medicină, care au fost la buget, să activeze o perioadă în sistem. Cheltuielile care au fost alocate de stat pentru instruirea lor trebuie recuperate. Lipsa medicilor duce la apariția corupției și altor probleme din sistem.

Silvia Bobescu, directoarea Spitalului raional Călărași



Doresc ca viitorii parlamentari să adopte o lege care ar proteja și lucrătorii medicali. Din păcate, medicii sunt învinuiți de toate relele care se întâmplă și nici nu au cui se plânge. Totodată să nu uităm că sunt mulți bolnavi care fac parte din categoriile social vulnerabile și nu dispun de poliță de asigurare. Atunci când aceștia ajung la spital trebuie să plătească pentru servicii, iar ei nu au această posibilitate. Consider că statul ar trebui să adopte o lege care i-ar ajuta să beneficieze de serviciile medicale gratuit.

În general, legile din domeniul sănătății sunt bune, dar acestea nu se respectă în totalitate.

Victor Cebotaru, directorul Spitalului raional Anenii Noi

Cel mai mult îmi doresc ca Ministerul Sănătății să nu se amestece în licitațiile publice. Din cauza aceasta noi mai mulți ani de zile nu putem cumpăra medicamente bune pentru că ei fac licitațiile lor, cumpără medicamente scumpe și nu le aduc la timp, întârzie câte 3-4 luni. Cea mai mare prostie este faptul că pentru ca să cumpăr un aparat medical trebuie să am permisiunea lor. Dacă utilajul costă mai mult de 600 de mii de lei, atunci ei trebuie să facă iarăși licitație. Ei fac asta într-un an și jumătate sau doi, dar eu am nevoie de aparat astăzi. Spre exemplu, burghiul despre care s-a scris în presă nici până acum nu a fost cumpărat. Pentru aparatul „Roentgen” de la noi din spital fac licitația din anul 2012, dar nici până azi nu l-am primit.

În spitalul din Anenii Noi totul este vechi. Avem nevoie de utilaj modern. Mobilierul se dărâmă. Din cele cinci ascensoare lucrează doar unul. Sper ca viitorul legislativ să țină cont de toate aceste necesități și să schimbe lucrurile.

Maria Florea, directoarea Spitalului raional Rezina



Vreau să le spun viitorilor parlamentari că sistemul medical se confruntă cu trei probleme mari. Prima este insuficiența de cadre. Avem nevoie de specialiști, dar ei nu doresc să vină în raioane. După ce termină universitatea tinerii pleacă la spitalele de peste hotare. Ar fi bine ca parlamentarii să găsească o soluție să-i țină acasă. A doua problemă este asigurarea instituțiilor medicale cu utilaj modern. La noi în spitale încă se folosesc unelte vechi. De aici vine și a treia problemă, autoritățile nu trebuie să aibă o atitudine în funcție de culoarea politică. Toate instituțiile trebuie să fie tratate în egală măsură. Sănătatea nu trebuie să se intersecteze cu politicul. În spitale noi tratăm de la politicieni până la criminali și nu facem diferența. De aceea vrem aceeași atitudine și din partea viitorilor parlamentari.

D.G.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *