Carte

Ce cărţi aţi CITIT în ultimul timp şi ce impresii v-au lăsat?

Vara, de obicei, citesc. Nu pot privi TV vara, din mai multe motive. În schimb cartea mă delectează copios. Ultimele cărţi citite sunt:

1. „Cântecul mării” de O. Serebrian
2. „Hronicul găinarilor” de A. Busuioc

Dar vreau să le numesc şi pe penultimele două – „Matei Brunul” de L.D. Teodorescu şi „Sunt o babă comunistă” de Dan Lungu. Nu ca să mă laud, dar ca să împart din bucuria descoperirii acestor doi autori. Ambele cărţi le-am citit cu o plăcere deosebită. O. Serebrian denotă o cunoaştere profundă a epocii în care se desfăşoară subiectul. Are un stil elegant, graţios, te cucereşte prin împletirea iscusită a categoriilor lexicale. Aduce în faţa cititorului o lume frumoasă, demnă, cultă, care într-un moment este distrusă, prin contrapunerea acestor două lumi simţim şi mai acut tragedia destinelor acestor oameni. Soarta lui Filip m-a zguduit. Chiar mi-am pus întrebarea: „Ce-aş fi făcut eu în locul lui?”. Mă bucur că tinerii scriitori tratează asemenea teme importante şi găsesc modalităţi interesante pentru a le prezenta. Şi mai am un punct de vedere: nu pot citi cărţi cu limbaj indecent, licenţios. Serebrian a demonstrat că se poate scrie bine şi fără asemenea lucruri. Bravo! Referitor la „Hronicul găinarilor”. Acest roman e aproape de al lui Serebrian ca temă, dar acţiunea se desfăşoară într-un alt mediu. Am trăit o altă stare lectorală. Uneori voiam să arunc cartea, fiindcă ironia şi sarcasmul autorului mă sufocau.

Când am citit „Cântecul…”, m-am simţit un prieten al naratorului pe care îl ascultam şi tot voiam să continue, iar când am citit „Hronicul…”, parca eram un elev repetent care asculta notiţele interminabile ale profesorului. Acum deschid un alt roman „Si a fost noapte…” tot de A. Busuioc. Ştiu că o să-mi placă.

P.S. Ce-ar sugera fotografia care însoţeşte întrebarea? Că respectivii sunt cei mai redutabili scriitori contemporani? Mă îndoiesc.
Îmi pare rău că am citit „Tovarăşi de cameră”, mi-a stricat mitul frumos al studenţiei.
Iar „Bingo!”…, n-am rezistat decât să citesc doar trei pagini…

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *