Actualitate

Ce cred moldovenii despre introducerea uniformei școlare în instituțiile de învățământ

„Ne bucură foarte mult rezultatele sondajului pentru că ne-am propus ca acest studiu sa fie transparent și benevol”, a declarat ministra Monica Babuc. Chestionarul a fost propus atât pe suport de hârtie, cât și în versiune electronică. În total, aproape 300 de mii de persoane au participat la procedura de consultare, dintre care 96% au completat chestionarul pe suport de hârtie.

Aproape 40% dintre respondenți consideră că introducerea uniformelor școlare este foarte importantă, iar 36,7% cred că este importantă. „78,4% respondenți consideră uniforma școlara ca un semn distinctiv al școlii și ar fi un avantaj pentru elevi deoarece ei se vor simți egali și vor deveni mai disciplinați, iar 16,8% consideră că uniformele școlare ar depersonaliza elevii”, a menționat Monica Babuc.

Potrivit ministrei, un calcul estimativ arată că prețul uniformelor nu ar depăși suma de bani pe care părinții o achită pentru procurarea hainelor pentru școală. Mai mult, pentru copiii din familiile social-vulnerabile ar urma să fie alocat ajutor financiar pentru procurarea uniformei. „Am realizat un studiu, conform căruia avem 17425 elevi care ar putea beneficia de 18 milioane 300 de lei pentru acoperirea cheltuielilor pentru uniforme. Nu cred că ar fi imposibil. Am identificat din bugetul de stat o sumă destinată sistemului de învățământ, care nu a fost utilizată și astfel putem înlocui această sumă pentru uniforme”, a mai adăugat Monica Babuc.

Pentru a introduce uniforma școlară este necesar ca acest subiect să fie discutat în Parlament, Guvern, cu societatea civilă, specialiști în domeniul dreptului, dar și autoritățile publice locale.

55% din respondenții care au participat la sondaj sunt elevi cu vârsta cuprinsă între 7 și 18 ani. 

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *