Actualitate

Ce doreste Formuzal?

Saptamana trecuta, baskanul nejudecat al Gagauziei, Mihail Formuzal, a compus o scrisoare in adresa presedintelui interimar Mihai Ghimpu, prin care inainteaza niste pretentii ce ar putea destabiliza definitiv situatia din R. Moldova.

Astfel, dupa cum aflam, Formuzal este framantat profund si euforic de problema reunirii tarii, iar pentru ca acest vis sa devina realitatea jinduita de unii interfrontisti cuibariti la Comrat, ideea baskanului statalist este ca „prin referendum trebuie sa fie adoptata o noua Lege suprema, care sa prevada o noua structura a tarii – un stat federativ cu trei subiecti: Moldova, Gagauzia si Transnistria”. Mai departe, Formuzal spune ca trebuie determinate drepturile si obligatiile subiectilor federatiei, precum si ca trebuie consolidat in mod constitutional statutul limbii ruse ca limba oficiala.

Intrebarea pentru un astfel de caz comportamental este urmatoarea: de ce acum si de ce anume aceste subiecte sunt avansate in prim-plan de catre liderii gagauzi? Raspunsul este unul simplu si concludent: anume acum Kremlinul a decis sa foloseasca deschis aceasta regiune pentru a crea o noua piedica serioasa in calea integrarii noastre europene. Acum e momentul cand presa imperiala ruseasca, serviciile secrete rusesti si ambasadorii Rusiei la Chisinau sa culeaga rodul politicii antimoldovenesti pe care au promovat-o deschis si nestingheriti de nimeni la Comrat. Mobilizati de favorurile de care s-au bucurat, conducatorii UTA „Gagauz-Yeri”, ca la comanda, au si inceput implementarea planului de transformare a regiunii in al doilea cap de pod al Rusiei pe teritoriul statului independent RM.

Promovand permanent o politica de ignorare a limbii de stat in autonomie si continuand rusificarea gagauzilor, autoritatile de la Comrat au generat antipatii deschise fata de natiunea majoritara, fata de aspiratiile ei europene si dorinta de a nu ferfenita RM. In timp ce majoritatea moldovenilor au imbratisat nu numai aspiratiile, ci si valorile europene, printre care si toleranta etnica, gagauzilor li s-a bagat in cap permanent ca UE si NATO sunt dusmani, ca Chisinaul urmareste doar nimicirea gagauzilor si ca, in general, gagauzii traiesc greu doar din cauza liderilor democrati de la Centru, ci nu din vina celor de la Comrat.

O astfel de „educatie patriotica” n-a ramas fara urmari, iar cel mai grav e ca, desi si-au dorit o autonomie care sa le garanteze dreptul de a nu disparea ca etnie, desi au militat permanent pentru independenta RM, liderii gagauzi nu au abandonat ideea rusificarii poporului lor si nu au agreat ideea ca limba de stat in RM e alta decat cea rusa. De ce gagauzii nu cunosc limba de stat a RM? De ce nu vor sa o cunoasca? Iata o intrebare sensibila la care ar trebui de gasit raspunsul cel mai sincer.

Acum despre federatia lui Formuzal. Este evident ca baskanul nu-i om prost si intelege ca aderarea RM la UE va face irezistibil de atractiv malul drept al Nistrului pentru populatia de pe malul stang si ca aceasta apropiere de UE va crea conditii mai bune si pentru dezvoltarea nivelului de viata si a culturii tuturor minoritatilor nationale, inclusiv a gagauzilor. In asemenea conditii, fortele separatiste isi pierd argumentele rudimentare si, anticipand acest pericol pentru ele, incearca sa-si inventeze noi obstacole in calea unificarii RM prin europenizare.

…Acum un an ma aflam in aeroportul din Istanbul. Alaturi, doua tinere gagauze, de vreo 19-20 de ani, asteptau avionul spre Chisinau. Am intrat in discutie si am aflat ca lucrau ilegal in Turcia. Insa au fost prinse de politie si iata-le la aeroport. Fara acte, in asteptarea expulzarii. Incotro? In viitoarea federatie a lui Formuzal?

+++
Ce crezi despre aceasta problema?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *