Sănătate

Ce grupă de sânge are cel mai mare risc de atac de cord

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), bolile de inimă reprezintă una dintre principalele cauze de deces prematur la nivel mondial. Potrivit unui studiu recent, grupa ta de sânge poate crește de fapt riscul de atac de cord.

Grupa sanguină O (I)
Persoanele cu grupa de sânge O au cel mai mic risc de atac de cord. Oamenii de știință din SUA au ajuns la această concluzie după ce au analizat datele de sănătate a peste 400.000 de persoane. Ei au descoperit că purtătorii de grupe sanguine două și trei aveau un risc cu 8% mai mare de atac de cord, în comparație cu persoanele cu grupa sanguină O. Descoperirile au fost publicate în Journal of the American Heart Association (AHA).

Un studiu similar, care a implicat peste 1,36 milioane de persoane, a fost realizat de Societatea Europeană de Cardiologie. Cercetătorii au constatat că persoanele cu grupele de sânge II și III aveau mai multe șanse să sufere de boli cardiovasculare.

Grupa de sânge B (III)
Persoanele cu această grupă de sânge au cel mai mare risc de atac de cord. Într-un studiu recent, oamenii de știință au constatat că acesta a fost crescut cu 15%.

Grupa de sânge A (II)
Cu toate acestea, s-a constatat că persoanele cu grupa sanguină A au cel mai mare risc de insuficiență cardiacă. Potrivit cercetătorilor, șansele de a face această boală au fost cu 11% mai mari decât la persoanele cu alte grupe de sânge. După cum au explicat experții, insuficiența cardiacă tinde să se dezvolte treptat, spre deosebire de atacurile care apar brusc.

Totul ține de numărul de cheaguri de sânge
Potrivit Societății Europene de Cardiologie, un risc crescut de insuficiență cardiacă sau de atac de cord poate fi asociat cu o probabilitate mai mare de formare a cheagurilor de sânge la persoanele cu grupele de sânge A și B, scrie Best Life. Acestea au concentrații mai mari de factor von Willebrand, o glicoproteină din plasma sanguină legată de coagularea sângelui, spun oamenii de știință. În special, purtătorii celei de-a doua și a treia grupe au cu 44% mai multe șanse de a suferi de tromboză. Formarea cheagurilor de sânge este o cauză majoră a atacurilor de cord, deoarece acestea pot “bloca artera coronară și pot priva mușchiul cardiac de oxigen și nutrienți”, au explicat experții.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *