Ultima oră

Ce loc ocupă R. Moldova în topul celor mai libere economii

Potrivit raportului anual ‘Economic Freedom of the World : 2013’, cele mai libere economii din lume sunt Hong Kong, Singapore, Noua Zeelandă, Elveția, Emiratele Arabe Unite, Insulele Mauritius, Finlanda, Bahrein, Canada și Australia. La polul opus se situează Venezuela (cu un scor de 3,93 puncte), Myanmar, Republica Congo, Zimbabwe și Ciad.

În regiunea Europei Centrale și de Est, Ungaria ocupă locul 27, cu un scor de 7,59 puncte, la egalitate cu Austria, Bulgaria se situează pe locul 49 cu un scor de 7,26 puncte, în scădere față de locul 47 ocupat anul trecut, Slovacia ocupă locul 36, Cehia—52, Polonia—59, Republica Moldova—82, Grecia—85, Slovenia—97 și Serbia—104.

La nivel global, scorul libertății economice a crescut până la 6,87 puncte din 10, comparativ cu 6,74 puncte anul trecut.

‘Legătura dintre libertatea economică și prosperitate este evidentă: țările cu cea mai mare libertate economică oferă oamenilor cea mai bună calitate a vieții. Comparativ, țările de la coada clasamentului, sunt țări unde regimuri opresive refuză cetățenilor lor oportunitățile pentru creștere economică și libertate personală’, a declarat Fred McMahon, co-autorul raportului ‘Economic Freedom of the World: 2013’.

Raportul realizat de Fraser Institute analizează gradul în care politicile și instituțiile unei țări susțin libertatea economică prin intermediul a 42 de indicatori care se grupează după cinci domenii majore: mărimea intervenției Guvernului în economie (determinată ca nivel al cheltuielilor guvernamentale, al impozitelor și taxelor, întreprinderi publice), structura sistemului juridic și protejarea drepturilor de proprietate, stabilitatea monetară, libertatea comerțului internațional, reglementări în domeniul creditării bancare, al muncii și mediului de afaceri. Un punctaj mai apropiat de 10 indică un nivel mai ridicat de libertate economică.

Actualul studiu Fraser se bazează pe date din 2011, acestea fiind cele mai recente informații disponibile pentru toate cele 151 de țări incluse în clasament.

Sursa: Agerpres.ro
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *