Tendințe

Ce ne-a învățat Coco Chanel despre stil?

Forma urmată de funcție

Chanel a fost un pionier al esteticii moderne și postbelice pentru femeile din anii 1920, promovând siluetele confortabile, care eliberau corpurile de corsetele și jupele restrictive. „Luxul trebuie să fie confortabil”, spunea ea, iar în piesele sale se regăseau forme și materiale tipic masculine, precum jerseul. Chanel se uita dincolo de manechinul din fața ei și vedea femeia reală, care urma să-i poarte hainele.

Mica rochie neagră – piesa cheie din orice garderobă

Considerată drept cea mai importantă contribuție marca Chanel adusă în lumea modei, mica rochie neagră a fost pentru creatoare o piesă esențială din garderobă. Ea considera această piesă potrivită atât pentru zi sau seară, cât și pentru orice alt eveniment. Iar astăzi, nicio garderobă a femeii moderne nu este completă fără, cel puțin, o mică rochie neagră.

Un costum din tweed este adecvat oricărui moment

Eleganța unui costum Chanel nu iese niciodată din tendințe – binecunoscuta redactor-șef al revistei Vogue, Anna Wintour, le-a purtat chiar și pe perioada sarcinilor, desfăcând puțin fermoarul fustei. Clasicul sacou fără guler și fusta asortată acestuia au fost reactualizate de casa Chanel de nenumărate ori în ultimii 70 de ani.

Eliberează-te de tirania clutch-ului

Clutch-urile, micile genți care trebuiau ținute în mână sau agățate de încheietura mânii, erau la modă în prima jumătate a secolului XX. Chanel era însă adepta mișcării dezinvolte și a creat poșeta matlasată care putea fi purtată pe umăr. Designerul s-a inspirat din genţile purtate de soldaţi şi a combinat lanţurile fine cu pielea în amintirea lanţurilor cu care erau legate cheile îngrijitorilor din orfelinatul în care şi-a petrecut copilăria. Faimoasele cusături în formă de romb de pe geantă sunt preluate de la jachetele purtate de jochei la călărie. Cunoscută drept 2.55, deoarece a fost creată în februarie 1955, poșeta este la fel de râvnită și în zilele noastre.

Gablonzurile pot fi la fel de impresionante precum bijuteriile veritabile

Coco Chanel a fost o promotoare a gablonzurilor. Mereu zicea că „este dezgustător să te plimbi cu milioane la gâtul tău, doar pentru că se întâmplă să fii bogat”. Creatoarei franceze îi plăcea să asorteze șiraguri de perle și gablonzuri de diferite lungimi la ținutele de fiecare zi.

(Suplimentul Femeia)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *