Editorial

Ce ne poate aştepta după Maidan?

Unii sunt convinşi că liderul lor este Maia Sandu, deşi, în realitate, fosta şefă de la Educaţie este plecată din ţară şi, din informaţiile pe care le deţinem, nu va reveni prea degrabă acasă. Adevărul e că bieţii protestatari, pur şi simplu, s-au lăsat minţiţi în asemenea hal de către cei care caută să ascundă de ochii lumii feţele şi numele adevăraţilor conducători ai protestelor.

La început, erau anunțați doi organizatori ai evenimentului: Platforma „Demnitate și Adevăr” (DA) și mișcarea „Antifa”. Dar după ce principalii lideri ai respectivei mişcări au fost arestați pe 6 septembrie, DA a intrat în drepturi depline de căpetenie a maselor dezamăgite, care au ieșit în stradă pentru a-şi cere drepturile. Cine, însă, este liderul acestei platforme? Este întrebarea la care ar fi fost normal să se gândească fiecare dintre noi, înainte de a păşi în PMAN. De bine, de rău, e clar şi pentru tâmpiţi că o turmă fără pastor se duce dracului sau, în cel mai bun caz, se pierde pe drum.

Cine, deci, este Omul? Fostul procuror Andrei Năstase sau fratele său Vasile Năstase, sau ex-vicepremierul Valentin Dolganiuc, sau scriitorul Constantin Cheianu, sau actorul Anatol Durbală? Sau poate că jurnalista Angela Aramă? Sau nici nu mai știi cum, printr-o minune, avocata Ana Ursachi? Acest şir de nume poate fi continuat, dar nu vreau să umplu cu el toată pagina. Deşi, cu cât va fi mai lung, cu atât mai tare va convinge că, de fapt, boss-ul Platformei stă pitit undeva, prin culisele politicii moldoveneşti, şi se fereşte de ochii şi de gândurile muritorilor de rând.

Lecţia lui Roşca, în spectacolul Ţopilor?

Modul în care au loc protestele seamănă leit cu cel utilizat de PPCD, la începutul anilor 2000. Acest lucru nu trebuie să ne mire, fiindcă o mare parte a liderilor Platformei DA au fost membri sau susţinători ai lui Iurie Roşca. Totodată, una din tacticile de apărare ale Platformei DA este identică cu cea folosită de Roşca în Frontul Popular. Aceasta prevede că toată suflarea trebuie să creadă orbeşte şi cu sfinţenie în Platformă, şi nu are dreptul la dubii. Cel care îndrăzneşte să pună la îndoială acţiunile Platformei este catalogat imediat drept „slugă a regimului oligarhic”, plătită de Plahotniuc, pentru a denigra democraţia. Şi toate astea chiar dacă orice om cât de cât informat din RM cunoaşte câteva lucruri, care nu mai pot fi puse la îndoială:

– Protestele sunt cel mai intens mediatizate şi în termeni strict pozitivi de către grupul de presă „Jurnal Trust Media”;

– Protestatarii Cheianu și Durbală activează la „Jurnal TV”. Recent, ei au postat pe reţelele de socializare fotografii de la Frankfurt din cadrul unei vizite pe care le-au făcut-o oamenilor de afaceri Victor Ţopa şi Viorel Ţopa. Cei doi sunt anunţaţi în căutare generală după ce au evadat din Moldova, unde au fost condamnaţi la 10 şi, respectiv, opt ani de puşcărie, pentru şantaj şi, respectiv, prejudicierea BEM cu 11 mln. de lei. Aceştia se declară drept victime ale lui Vlad Plahotniuc şi se află în relaţii destul de bune cu Vlad Filat;

– Victor Ţopa este proprietarul și finanțatorul „Jurnal Trust Media”;

– Andrei Năstase, unul dintre liderii Platformei DA, a fost procuror şi a avut în gestiune un dosar contra lui Victor Țopa, iar acum este finul de cununie al acestuia. Potrivit portalului www.moldova24.net, şi familia lui Năstase este mutată la Frankfurt, într-o locuință cumpărată de Victor Țopa;

– Unul dintre susţinătorii celor doi Ţopa a fost şi Sergiu Mocanu, toate declaraţiile căruia au fost până nu demult promovate de „Jurnal Trust Media”. Din momentul în care „Jurnal” a încetat să colaboreze cu Mocanu, acesta s-a retras şi din viaţa publică şi, pare-se, a uitat şi de cei doi Ţopi. Sau s-a supărat pe ei…

Nu voi menţiona toate detaliile, care arată legătura dintre Platforma DA şi Ţopi, pentru că acestea sunt destul de cunoscute. Voi aminti, însă, de un alt personaj ciudat, implicat în proteste, care este avocata Ana Ursachi. Se ştie că ea a aderat la Partidul Liberal Reformator în momentul în care respectiva formaţiune a început să fie susținută deschis de „Jurnal Trust Media”. Ulterior, Ursachi a apărut pe scenă la mitingurile Platformei DA, iar acum se numără printre cei mai însufleţiţi adepţi ai mişcării „Antifa” și ai lui Grigore Petrenco, fiind şi avocata acestora… În primul rând, este puţin probabil ca „Antifa” să aibă atâţia bani, încât să achite serviciile Anei Ursachi. În al doilea rând, e şi mai puţin probabil ca Ana Ursachi să aibă atât de puţină demnitate, încât să-şi schimbe macazul peste noapte, în mod repetat.

Nu le port nicio pică Ţopilor, însă atunci când ei afirmă că nu au nimic în comun cu organizarea protestelor, nici cu Platforma DA, dar îşi doresc o Moldovă fără Plahotniuc, eu mă simt minţit. Să nu uităm, cu această ocazie, că oamenii au ieşit în Piaţă inclusiv din cauza că s-au săturat să fie amăgiţi şi îşi doresc o guvernare corectă.

Cum s-ar putea schimba guvernarea?

Este evident că nicio guvernare nu pleacă pur şi simplu. Cu atât mai puţin nu va abdica actuala putere de la Chişinău, căci se pare că realmente asistăm la lupta dintre clanurile Ţopa (cu suportul lui Filat) şi Plahotniuc, în care cel din urmă nu se va lăsa bătut cu niciun preţ. Dacă e aşa, ambele tabere vor lupta pe viaţă şi pe moarte. Nu în zadar, recent, Andrei Năstase a declarant, în cadrul unui interviu, că, dacă actuala guvernare nu-şi va da demisia, vom avea un Maidan moldovenesc. Maidan înseamnă revoluţie, dar nicio revoluţie nu s-a făcut din donaţiile cetăţenilor, cu atât mai puţin din sărăcia moldovenilor…

Să zicem, totuşi, că protestul va avea rezultatul scontat. Vor lua atunci puterea liderii vizibili ai Platformei DA sau liderii invizibili de la Frankfurt, sau toţi împreună? Ecuaţia, în acest caz, va fi mai complicată, deoarece, după eventuala demisie a procurorului general Corneliu Gurin, hăţurile în Procuratură ar trebui să le ia Andrei Năstase, care să dispună rejudecarea neîntârziată a dosarelor celor doi Ţopa, pentru a-şi scoate naşul de cununie basma curată… Cunoscând toate nelegiuirile justiţiei noastre, nu mă grăbesc să-i acuz pe Ţopi, dar vrei, nu vrei, îmi apare în minte o altă întrebare: dacă cei doi sunt cheie de biserică şi vor ajunge la guvernare, vor fura mai puţin?

Sau, de vor avea loc alegeri libere şi corecte, protestul din PMAN şi banii cheltuiţi pentru el ar putea să se ducă pe apa sâmbetei cât ai zice peşte. Scrutinul parlamentar ar putea fi câştigat de Renato Usatîi și Igor Dodon, care n-aş crede că vor refuza o colaborare ascunsă cu Vlad Plahotniuc, despre care se cunoaşte că dirijează toate partidele influente din RM. Atunci singurul succes al şezutului nostru în Piaţă va fi schimbarea vectorului politic al Moldovei dinspre Vest spre Est, ceea ce nu va îmbunătăţi cu nimic nivelul de trai al populaţiei.

De ce trebuie să protestăm?

Această situație bizară ne face să credem că protestatarii din PMAN sunt doar manipulaţi şi folosiţi în interesele unor clanuri care luptă pentru putere. Iar când războiul celor mari se va sfârşi, cei mici nu vor mai conta. Cu toate acestea, cei care nu mai rezistă să fie călcaţi în picioare n-au decât să iasă în Piaţă. Nu pentru Platforma DA, ci pentru copiii lor, cu cât mai mulţi vor fi, cu atât vor deveni mai convingători. Faptul că protestele sunt susținute în premieră de toate minoritățile naționale este o oglindire perfectă a dezamăgirii populaţiei faţă de umilinţa la care este supusă. Mai bine zis, moldovenii ar trebui să se detaşeze de orice platformă şi să demonstreze că sunt capabili să se apere, chiar dacă toţi potenţialii conducători ai Moldovei ar fi hoţi la drumul mare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *