Ce nu ai voie să faci în Joia Mare: Cei care dorm vor fi somnoroși și leneși tot anul
Ce simbolizează Joia Mare?
În Joia Mare, Mântuitorul a spălat picioarele ucenicilor, dorind să le ofere acestora un exemplu de smerenie, învățându-i să își cinstească și să își respecte aproapele. Tot în această zi a avut loc și Cina cea de taină, ultima pe care Iisus Hristos a luat-o alături de ucenicii săi și în care le-a explicat acestora înțelesul Tainei Sfintei Împărtăşanii.
Rugăciunea din grădina Ghetsimani reprezintă un alt moment important și asta pentru că prin cuvintele adresate lui Dumnezeu, Iisus Hristos i-a mărturisit Tatălui ceresc că este pregătit să împlinească voia lui: „Nu voia Mea, ci voia Ta să se împlinească”.
După rugăciunea din grădina Ghetsimani, Iisus a fost vântul de către Iuda, prins și arestat.
Ce nu ai voie să faci în Joia Mare?
Joia Mare mai este cunoscută în popor și sub nunele de Joia Neagră, Joia Patimilor, Joi Mari sau Joimărița. În trecut, femeile trebuiau să se oprească din tors cânepa în această zi, iar tradiția spunea că Joimărița venea la femeile leneșe ca să verifice cât de mult au lucrat. Pe cele pe care le prindea dormind, le făcea neputincioase tot anul, potrivit crestinortodox.ro. Astfel, se crede că în această zi nu este bine să dormi, iar cine face acest lucru va fi somnoros și leneș tot anul.
În trecut, copiii erau unși pe față cu negreală și mergeau la fetele de măritat pentru a le îndemna să muncească. În schimbul îndemnurilor, aceștia primeau ouă pentru încondeiat.
Sursa: avantaje.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!