Timpul Liber

Ce nu ştiai despre cafea

Probabil că pe fiecare stradă, în fiecare clădire din apropierea noastră un automat, un filtru sau un ibric cu cafea e gata să pregătească licoarea magică despre care se vorbește atât de mult.

Povestea cafelei este una dintre cele mai romantice. Ea începe undeva în Africa, mai exact în provincia Kaffa din Etiopia, unde se consideră că au crescut inițial arborii de cafea. Miturile descoperirii cafelei, sau mai bine spus ale efectelor sale asupra organismului uman, sunt nenumărate. Cel mai popular este acela despre un crescător de capre din zona Africii, care a observat în timp că animalele sale dezvoltau un comportament ieșit din comun atunci când mâncau boabele roșii ale copacului de cafea. De asemenea, sclavii proveniți din Sudanul de astăzi mâncau coaja acestor fructe, pentru a obține un surplus de energie. Se știe că arborele de cafea era cultivat în jurul secolului al XV-lea și în Yemen.

Mocha reprezenta în acea perioadă cel mai important port de rută spre Mecca și, mai mult, unul din cele mai agitate orașe. Însă arabii aveau o politică foarte strictă în ceea ce privea boabele de cafea. Acestea nu trebuiau înstrăinate și nimeni nu putea obține fructul pentru recultivare. Puteai găsi boabe de cafea, însă fără învelișul roșu care le acoperă, astfel devenind infertile. Primii care totuși au reușit să ducă înapoi cu ei câteva boabe pentru a le cultiva au fost olandezii, în anul 1616.

Inițial autoritățile de la Yemen au încurajat consumul de cafea, acesta fiind preferat în defavoarea mestecatului de frunze, obicei foarte popular în acea perioadă. Primele cafenele au fost deschise la Mecca și se numeau „kaveh kanes”. În scurt timp, acestea s-au răspândit în toată lumea arabă și au avut un mare succes, fiind locuri unde se putea juca șah, bârfi, cânta și dansa. Interiorul fiecăreia dintre aceste cafenele era luxos, decorat în stil propriu.

Mai târziu, cafenelele arăbești au devenit importante centre politice și din acest motiv au fost interzise. Cafeaua și cafenelele erau oficial interzise, dar reapăreau sub alte forme. În câțiva ani, acestea au fost din nou acceptate, doar că se impozitau. Cafeaua ajunge și în Europa în secolul al XVII-lea. Tot atunci alte două băuturi „de import” fuseseră cunoscute de către bătrânul continent. Ciocolata caldă, care provenea din America și fusese pentru prima dată adusă de spanioli, și ceaiul, vândut pentru prima oară în anul 1610, în Europa.

Din acest moment, toată planeta avea să cunoască aroma cafelei. Prima referire la consumul de cafea în America de Nord se face în anul 1668, apoi toate marile orașe și importantele centre comerciale devenind piețe de desfacere pentru acest produs, care se comercializa în… cafenele. Din anul 1720, cafeaua începe să fie cultivată și în America. După ce a ajuns să fie cunoscută peste tot în lume, cafeaua a devenit ceea ce este astăzi: nu numai o băutură energizantă sau relaxantă, ci chiar un stil de viață. Mulți nu vor să audă de ea, în timp ce alții nu își pot începe ziua fără a sorbi dintr-o cană aburindă cu licoare cafenie.

Lucruri inedite despre cafea:

* La cumpărarea unui parfum este indicat să ai la tine puțină cafea, pe care să o miroși în „pauzele” de testare a mai multor parfumuri. Astfel, simțul olfactiv va fi readus în stadiul neutru și vei simți mai bine aroma fiecărui parfum.
* Unele dintre cele mai mari afaceri ale secolului au început prin a fi mai întâi cafenele. Printre ele se numără și „Lloyds of London” sau „New York Stock Exchange”.
* La sfârșitul secolului al XVI-lea existau peste 500 de cafenele în Istanbul.
* Atunci când înflorește, copacul de cafea are peste 30.000 de flori albe, însă acestea rezistă maximum 48 de ore.
* Cafeaua își mărește volumul în timpul prăjirii cu 18,60%.
* Cafeaua este al doilea cel mai consumat produs la nivel mondial după ulei.

În lume se beau zilnic aproximativ 1400 de milioane de cești cu cafea.

Timpul 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *