Actualitate

Ce promisiuni a primit România în problema vizelor pentru Canada

În cadrul discuţiilor, premierul Dacian Cioloş i-a înmânat lui Justin Trudeau şi scrisoarea semnată împreună cu premierul Bulgariei, Boyko Borissov, în care România şi Bulgaria fac apel la "reciprocitate în problema vizelor pentru români şi bulgari".

"Pe agenda discuţiilor s-a aflat şi obiectivul major al României în această vizită oficială şi anume aducerea problematicii vizelor pentru cetăţenii români în atenţia Guvernului de la Ottawa la nivel politic, după ce în ultimii ani acest subiect a fost tratat mai ales la nivel tehnic în diferite formate de negociere.

De asemenea, prim-ministrul român i-a înmânat premierului canadian o scrisoare comună semnată de Dacian Cioloş şi de Boyko Borissov, premierul Bulgariei. Textul scrisorii reafirmă dorinţa de a întări parteneriatul şi prietenia cu Canada, trece în revistă marile teme de pe agenda comună din perioada următoare de pe urma cărora cetăţenii şi companiile celor trei ţări vor putea beneficia şi supun atenţiei premierului Justin Trudeau nevoia de reciprocitate în problema vizelor pentru români şi bulgari aşa cum s-a specificat în Declaraţia ultimului summit Uniunea Europeană-Canada, în 2014", se arată într-un comunicat emis de Guvernul României.

În cadrul întâlnirii, cei doi premieri au remarcat "bunele relaţii bilaterale româno-canadiene la care contribuie şi o comunitate de aproximativ 200.000 de canadieni de origine română excelent integraţi în cultura ţării de adopţie".

"Am venit în Canada pe fondul unei relaţii privilegiate pe care o avem între România şi Canada şi a susţinerii pe care România o acordă relaţiei dintre Uniunea Europeană şi Canada. Ca două ţări prietene. am convenit că trebuie să arătam o dorinţă clară de soluţionare a chestiunii liberalizării vizelor pentru cetăţenii români. Avem ingredientele tehnice la care vom adăuga, începând de azi, o abordare politică comună pentru o decizie în perioada imediat următoare. Premierul Trudeau şi-a arătat deschiderea pentru a lucra împreună, rapid şi eficace în acest sens", a declarat Dacian Cioloş, potrivit documentului citat.

În cadrul întâlnirirlor avute de oficialii români şi canadieni s-a enunţat "necesitatea dialogului politic pe problematica vizelor în complementaritate cu formatul tripartit România-Canada-Comisia Europeană", atât din perspectiva Acordului de Parteneriat Strategic UE-Canada, cât mai ales din cea a "pregătirii semnării, aplicării şi ratificării", în următoarele luni, a Acordului economic şi comercial cuprinzător UE-Canada (CETA).

sursa: gandul.info

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *