CSI / Rusia

Ce reprezintă „Centrul Transnistrean de Radio și Televiziune” din Maiac care a fost distrus în această dimineață / La începutul anilor 90 era printre cele mai puternice stații radio din Europa

Centrul de Radio și Televiziune Pridnestrovian este un mare centru de radiodifuziune , unul dintre puținele care și-au păstrat activitatea pe unde scurte pe teritoriul fostei URSS. Este situat în Republica Moldova pe o suprafață de 850 de hectare. Cunoscut și ca centrul radio „Mayak”.

Principalele dotări de amploare ale centrului radio au fost construite în perioada 1968-1975, dintre care unele au intrat în funcțiune ca centru radio moldovenesc în 1971.

În 1978-1990, perioada de glorie a transmisiilor cu unde scurte și unde medii, emițătoarele lui Mayak erau încărcate 23 de ore pe zi. Datorită puterii sale mari, centrul radio acoperea cu radiații teritorii cu mult dincolo de granițele URSS. Feedback-ul privind calitatea recepției programelor a venit de la ascultători de radio din SUA, Europa de Vest, Africa, Australia și India . Singurul client a fost Comitetul de Stat al URSS pentru radiodifuziune și televiziune .

Antenă rotativă cu unde scurte A 30-31

În anii 1986-1987, s-a efectuat reconstrucția, iar la începutul anilor 1990, aici funcționau peste 20 de emițătoare, care funcționau în diverse scopuri în domeniul undelor scurte și medii și conectate la 4 antene cu o înălțime de 60 până la 160 de metri.

În 1980, a fost construită o antenă unică rotativă cu undă scurtă A 30-31 , capabilă să modifice azimutul radiației prin rotirea fizică a antenei. De asemenea, complexul Zarya de antene cu undă de călătorie cu undă medie dezvoltat de G.Z. Aizenberg poate fi, de asemenea, atribuit echipamentului unic și implementate doar în cele mai mari zece centre radio ale URSS (acum toate sunt abandonate) – 11 catarge situate la o lungime de aproximativ 600 de metri, alimentate de un transmițător de megawați.

Antena cu undă medie „Cvadrat” poate schimba modelul pulsului cu 90 de grade. Clienții acestui echipament sunt în principal Transworld Radio, Air Force, Radio Agency.

Aproximativ o duzină de centre radio de capacitate similară au fost construite în URSS, în timp ce cel din Moldova era cel mai avantajos din punct de vedere al amplasării geografice pentru difuzarea în străinătate. Personalul centrului radio era format din 220 de persoane. În epoca sovietică, consumul de energie electrică era de aproximativ 10 milioane kWh pe lună.

În 1991, după autoproclamarea Republicii Moldova Pridnestrovie , centrul de radio a scăpat de sub controlul Chișinăului și a încetat să mai difuzeze programe de la Radioul Național Moldovenesc.

Au continuat să fie difuzate programe de radio transnistrene, precum și programe rusești destinate ascultătorilor din Moldova, Ucraina și alte câteva țări din această regiune.

Centrul radio a fost grav subfinanțat și unele antene au trebuit să fie oprite. Centrului radio i-au fost adăugate transmițătoare de televiziune prin satelit, după care a devenit cunoscut sub numele de Centrul TV și Radio Transnistrean.

În 1997, o antenă cu undă medie de 350 de metri s-a prăbușit la centrul radio, neputând suporta greutatea gheții acumulate, iar la sfârșitul anului 2000, incapabil să reziste la înghețare intensă, un catarg de antenă de 250 de metri s-a prăbușit, cu ajutor din care s-au efectuat comenzi pentru redifuzarea programelor rusești către țările europene vecine.

În plus, un catarg de 160 de metri și șapte catarge de antene cu unde scurte pentru difuzarea în țări străine s-au prăbușit. Antenele de 150 și 80 de metri și antena rotativă cu unde scurte au supraviețuit.

Catargele sistemului de antene Zarya au supraviețuit și ele, dar antenele în sine, care erau folosite pentru difuzarea către Austria și Balcani, au căzut de pe ele [4] .

În anul 2007, la cererea Rusiei, centrul de televiziune și radio a fost vândut de către Guvernul Republicii Moldova Pridnestrovie către întreprinderea unitară a statului federal „ Rețeaua Rusă de Televiziune și Radiodifuziune ” cu sarcină pentru reconstrucția instalației, altfel în 2012 ar fi revenit în proprietatea PMR.

Noul proprietar a finalizat pe deplin sarcina de investiții pentru repararea și restaurarea echipamentelor: a reparat substații deschise, a vopsit mai multe antene funcționale, a restaurat ambele antene deteriorate în timpul glaciației din 2000, a crescut semnificativ volumul de difuzare a companiei de radio Vocea Rusiei pe unde medii, transmisie de televiziune și radio comutată la tehnologii informatice moderne, punerea în funcțiune a noii tehnologii digitale.

La 18 aprilie 2022, Centrul de Radio și Televiziune Pridnestrovian a încetat să mai difuzeze pe unde scurte. Până la acea dată, a fost unul dintre puținele centre HF care au supraviețuit pe teritoriul fostei URSS (cu multe zeci în anii 1980, vezi Radio Center ). Principalii clienți pentru difuzarea programelor sunt RTRS și TWR.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *