CSI / Rusia

Ce se întâmplă în Rusia? Statistici reale (VIII): Creşte numărul musulmanilor

În ultimii 15 ani, numărul acestora a crescut cu 40%. La Moscova locuiesc mai mulţi azeri decât la Baku şi mai mulţi tătari decât la Kazan. Se preconizează că în 2050 fiecare al patrulea cetăţean al FR va fi musulman. Şeful consiliului muftiilor din Rusia a decis înregistrarea altor 100 de comunităţi islamice noi şi cel puţin 10 organizaţii religioase musulmane. La Moscova şi alte oraşe mari din Rusia ar putea apărea judecătorii islamice.

Liderii musulmani propun ca simbolurile creştin-ortodoxe să fie eliminate de pe stema Federaţiei Rusiei, iar unul din capetele vulturului să fie încununat cu o semilună. Dacă numărul musulmanilor va creşte cu asemenea ritmuri, atunci nu este exclus ca, în viitor, comunitatea lor să ceară instituirea unui post de vicepreşedinte musulman al FR. Poate din acest motiv, Vladimir Putin a propus ca şi Rusia să fie admisă în Confederaţia Islamică.

În 2007 din bugetul de stat au fost alocate 800 mln. ruble (peste 23,5 mln. dolari) pentru dezvoltarea islamului din Rusia. Suma totală ce va fi alocată pentru realizarea programului de dezvoltare a Caucazului de Nord până la 2025 va fi de circa 162 miliarde de dolari.

Potrivit organizaţiei naţionale a musulmanilor ruşi, în fiecare vineri, doar în Sankt Petersburg, cel puţin trei ruşi se convertesc la islam. Majoritatea neofiţilor provin din mediul studenţesc. În Rusia există peste 3 mii de moschei. Pentru studenţii din Cecenia se oferă 600 de locuri finanţate din buget la instituţiile de învăţământ superior din Moscova. În 2011, Inguşetia a primit 700 de locuri de la buget, iar Daghestanul – 153.

Traducere I.M.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *