CSI / Rusia

Ce se întâmplă în Rusia? Statistici reale (XVII): Conductele de gaz nu sunt protejate

Locuitorii satului Pangoda, aflat în vecinătate, îl numesc sugestiv „Krest” (Cruce). Aşa se face că viaţa a 78% din locuitorii Federaţiei Ruse depinde de un teren cu o suprafaţă de 500×500 m. O eventuală lovitură asupra acestui punct ar provoca o catastrofă energetică în partea europeană a ţării, ar periclita principala sursă de venit a Rusiei şi ar duce la moartea a sute de mii de cetăţeni (dacă incidentul ar avea loc iarna). 500 km despart coasta Oceanului Arctic de sătucul Pangoda. O rachetă de croazieră parcurge această distanţă în 15 minute. De notat că în regiune nu există nicio instalaţie de apărare antiaeriană.

Industria maritimă a decăzut

În ultimii zece ani, flota maritimă militară a FR s-a redus cu 60%. Pe 29 decembrie 2011, uzina de construcţie a vaselor militare „Baltiski zavod” (3000 de angajaţi) a dat faliment. Ministrul Transportului, Igor Levitin, a susţinut iniţiativa unor funcţionari din Sankt Petersburg de a reprofila cheiurile întreprinderii într-o zonă de parcare a iahturilor şi corăbiilor de croazieră, iar terenul uzinei (64 ha) va fi transformat într-un centru de afaceri.

În Rusia există 62 de porturi. Anual, prin aceste „porţi maritime” trec de două ori mai puţine mărfuri decât prin cele patru porturi ale Coreei de Sud. La începutul lui 2011, în Registrul internaţional al vaselor maritime au figurat 349 de vase, a căror vârstă medie a constituit 22,5 ani. În 1991, în Registrul maritim al URSS au fost 1800 de vase.

Dmitri Medvedev a exclus din lista întreprinderilor interzise pentru privatizare flota maritimă atomică, inclusiv cheiurile de deservire a spărgătorilor de gheaţă.

Flota fluvială rusă este compusă din 9,5 mii de vase, a căror vârstă medie constituie 30 de ani. În 2020 vor fi scoase din exploatare 85-90% din vase. În anii ’80 ai secolului trecut, anual se fabricau câteva sute de bărci fluviale. Recordul a fost atins în 1980 – 484 de vase. În prezent, sunt produse maximum 20 de vase fluviale.

(Va urma)

Traducere I.M. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *