Lumea

Ce se va întâmpla cu dolarul american după alegerile din SUA

O administrație SUA potențial divizată, cu republicani care controlează Senatul, ar putea însemna un pachet de stimulente fiscale mai mic, precum și creșterea presiunii asupra băncii centrale din SUA pentru a majora programul de cumpărare de obligațiuni și alte politici de susținere economică care au influențat dolarul.

Democratul Joe Biden a câștigat alegerile prezidențiale din SUA, oferind o anumită certitudine după zile de rapoarte contradictorii despre cine ar putea conduce Casa Albă în următorii patru ani. În același timp, democrații ar putea câștiga mai multă influență în Senat, întărind speranțele pentru un pachet sporit de stimulare fiscală.

Aceste preocupări vin pe lângă problemele care au depreciat dolarul în cea mai mare parte a anului 2020 și i-au determinat pe unii investitori să se îngrijoreze de statutul său de monedă de rezervă dominantă a lumii, inclusiv așteptările că vor urma rate ale dobânzii scăzute și cheltuieli masive ale guvernului SUA timp de ani de zile.

Moneda SUA a pierdut aproximativ 10% față de maximele anului și se se află aproape de minimul a doi ani. Declinul său a stimulat o creștere a activelor pe care unii investitori le consideră alternative la dolari, precum aurul și bitcoin, care au crescut cu 4% și, respectiv, cu 12% în această lună.

Președintele Fed, Jerome Powell, a declarat joi că banca centrală s-a angajat să mențină la un nivel constant achizițiile de obligațiuni la 120 de miliarde de dolari pe lună, dar a mai spus că parlamentarii vor trebui probabil să ofere mai mult stimuli fiscali pentru a ajuta economia să se recupereze mai devreme din contracția alimentată de coronavirus.

Un dolar mai slab este binevenit pentru multe companii americane, deoarece face mai ieftină convertirea câștigurilor, stimulând în același timp competitivitatea produselor americane în străinătate.

Dar, în același timp, crește valoarea altor valute, complicând eforturile economiilor din zona euro și Japonia de a stimula creșterea și, potențial, determinând alte bănci centrale să își deprecieze propriile valute.

Euro a câștigat în jur de 6% față de dolar în acest an, în timp ce yenul japonez a crescut cu aproximativ 5%. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *