CSI / Rusia

Ce spune Kremlinul despre presupusa „flotă-fantomă” a Rusiei din Marea Nordului: „O greșeală”

Miercuri, Kremlinul a transmis după-amiaza că presa occidentală „a făcut din nou o greșeală” în investigația sa privind o flotă-fantomă a Rusiei care ar opera în Marea Nordului, culegând informații și pregătind acte de sabotaj, relatează Interfax.

„Aceste instituții de presă din țările menționate au făcut o greșeală în ancheta lor. Ele preferă din nou, fără temei, să dea vina pe Rusia pentru toate”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin.

„Am prefera ca ele (n.r. agențiile de presă occidentale) să acorde mai multă atenție subiectului atacului terorist de la Nord Stream și nevoii unei anchete internaționale transparente, urgente și ample asupra acestor acte teroriste de sabotaj fără precedent”, a adăugat el.

Vă amintim că Rusia a cerut în mod repetat demararea unei anchete internaționale, cu participarea sa, privind exploziile care au deteriorat puternic gazoductele Nord Stream 1 și 2 de sub Marea Baltică în luna septembrie a anului trecut și a denunțat în termeni duri refuzul statelor nordice și al Germaniei de a permite anchetatorilor ruși să ia parte la investigațiile demarate de aceste state.

Comentariile de miercuri ale lui Peskov vin după ce societățile de radiodifuziune din mai multe țări europene, printre care BBC, DR (Danemarca), SVT (Suedia) și NRK (Finlanda), au publicat concomitent în cursul dimineții o anchetă realizată în comun care a ajuns la concluzia că Rusia are un plan de a sabota parcurile eoliene și tăia cablurile de comunicații din Marea Nordului.

Ancheta respinsă de Kremlin

Un ofițer danez de contrainformații citat de investigație afirmă că planurile de sabotaj au fost pregătite în cazul escaladării războiului din Ucraina într-un conflict cu Occidentul, în timp ce șeful serviciului norvegian de informații a declarat pentru jurnaliștii ce au realizat investigația că acest program este văzut de Rusia ca fiind foarte important și controlat direct de la Moscova.

Comunicațiile rusești interceptate și analizate pentru reportaj arată că așa-zise „nave-fantomă” ale Rusiei care și-au oprit transmițătoarele pentru a nu putea fi localizate operează în Marea Nordului, cea mai importantă dintre acestea fiind „Amiral Vladimirski”.

În mod oficial aceasta este o navă pentru expediții oceanografice, deci una de cercetare. Însă investigația afirmă că aceasta este de fapt o navă de spionaj a Rusiei.

Investigația publicată miercuri vine după ce în luna februarie MIVD, serviciul de informații militare al Olandei, a acuzat explicit Rusia că a încercat să culeagă informații pentru a sabota infrastructură critică din partea olandeză a Mării Nordului.

Un raport comun întocmit de MIVD și AIVD, serviciul de informații interne al Olandei, și publicat pe 20 februarie afirmă că infrastructura offshore critică precum cablurile de internet, gazoductele și parcurile eoliene au devenit ținte pentru activitățile de sabotaj ale Rusiei.

„Rusia cartografiază în secret această infrastructură și realizează activități care indică pregătiri pentru sabotaj și perturbare”, afirmă raportul redactat de cele două agenții de informații olandeze.

Sursa: Hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *