Justiție

Ce sumă e obligat statul să-i achite fostului procuror general Stoianoglo – CEDO

Republica Moldova a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cazul fostului procuror general Alexandr Stoianoglo. Potrivit Curții, lui Stoianoglo i-a fost încălcat dreptul de acces la instanță.

În hotărârea Curții în cauza Stoianoglo c. Moldovei, cererea nr. 19371/22, s-a decis, în unanimitate, violarea Articolului 6 § 1 din Convenție – dreptul de acces la o instanță.

Cauza vizează pretinsa imposibilitate a fostului procurorul general de a contesta suspendarea sa, care a fost determinată de procedurile penale inițiate împotriva acestuia.

Curtea a notat că suspendarea acestuia putea fi în principiu justificată de către statutul reclamantului de Procuror General, care avea competențe extinse pentru a supraveghea investigațiile penale, și că aplicarea unei astfel de măsuri față de Procurorul General nu putea, în sine, să determine o problemă din perspectiva Convenției.

Totuși, Curtea a atenționat asupra faptului că garanțiile procedurale se impuneau a fi implementate pentru a asigura că mecanismul de suspendare nu este folosit în mod arbitrar. În această privință, Curtea, de asemenea, a notat creșterea importanței atribuite echității procedurii în cazurile privind demiterea procurorilor, inclusive intervenția unei autorități independente în deciziile ce afectează numierea și demiterea procurorilor.

În rezultat, Curtea a constatat că reclamantului nu i-a fost acordată nici o formă de protecție judiciară în legătură cu suspendarea acestuia, ceea l-a privat de posibilitatea de a realiza obligațiile sau și l-a deprivat de salariu pentru mai mult de 2 ani.

Curtea a acordat reclamantului suma de 3.600 de euro.

Amintim că Alexandr Stoianoglo fusese reținut pe data de 5 octombrie 2021 într-o cauză penală pornită pe patru capete de acuzare. Este vorba despre abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor de serviciu, coruperea pasivă și darea declarațiilor mincinoase în fața unui organ competent.

Sursa Stiripesurse

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *