Externe

Ce va câştiga Polonia în urma EURO 2012

Meciul Germania-Italia din semifinala EURO 2012 a fost ultimul disputat pe un stadion polonez. Potrivit economiştilor, Polonia va câştiga de pe urma Campionatului European de Fotbal între 2.1 şi 2.7 % din PIB-ului naţional, scris publicaţia Polska Times. 

Atât Ucraina, cât şi Polonia au făcut tot posibilul ca microbiştii să nu vadă diferenţa între stadioanele lor şi cele din Occident. Pentru a atinge acest scop, ambele ţări au alocat din bugetele proprii peste un miliard de euro fiecare. Totodată, au fost efectuate lucrări majore de modernizare a infrastructurii. Polonia a alocat circa 40 miliarde de euro pentru construcţia de drumuri, aeroporturi şi gări. În perioada 2008-2011, autorităţile de la Varşovia au alocat anual  1,3 % din PIB pentru EURO 2012. 

Potrivit companiei financiare Capital Economics din Londra până în anul 2020 Polonia va câştiga cel puţin 2,1% din PIB (peste 10 miliarde de euro) datorită EURO 2012. În plus, datorită acestui eveniment, în fiecare an Polonia va fi vizitată cu 500 milioane de turişti mai mult decât anii anteriori, ceea ce înseamnă vor fi create circa 100 mii de locuri de muncă noi.  "Cu cât mai mult oamenii vor câştiga, cu atât mai mult vor cheltui. În acest mod, va creşte consumul de bunuri, iar economia va creşte", a explicat Jarosław Janecki, economistul băncii Société Générale. 
 
Timpul.md (I.M.)
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *