EconomiePolitică

CE va transfera 135 de mln de euro pentru a consolida cooperarea cu Ucraina și R. Moldova

Comisia Europeană (CE) a decis să transfere 135 de milioane de euro din cadrul Instrumentului de Vecinătate, Dezvoltare și Cooperare Internațională, bani planificați inițial pentru programele Interreg NEXT 2021-2027 cu Rusia și Belarus, către alte programe Interreg cu Ucraina și Republica Moldova, potrivit Radio Molddova.

„Decizia de a anula cooperarea avută cu Rusia și Belarus prin intermediul programelor noastre Interreg este rezultatul războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei. Mă bucur că de fondurile pe care le-am planificat inițial pentru această cooperare vor beneficia acum programele UE cu Ucraina și Moldova. Acest lucru va contribui la consolidarea colaborării dintre regiunile UE și părțile interesate cu partenerii ucraineni și moldoveni”, a declarat comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira.

Astfel, potrivit Comisiei Europene (CE), această finanțare poate sprijini o serie de activități, inclusiv culoarele de solidaritate și dezvoltarea legăturilor transfrontaliere de transport, serviciile de sănătate, proiectele de educație și cercetare, schemele de incluziune socială, precum și consolidarea capacității instituționale a autorităților publice ucrainene și moldovenești.

De asemenea, CE subliniază că implicarea în programele Interreg aduce beneficii în materie de capacitate administrativă și experiență ambelor țări în gestionarea și implementarea fondurilor UE.

Menționăm că, în urma invaziei ruse în Ucraina și în conformitate cu măsurile adoptate de UE, în luna martie anul trecut Comisia Europeană (CE) suspendase inițial cooperarea cu Federația Rusă și Belarus în cadrul programelor Interreg. Acest lucru a dus la redistribuirea a 26 de milioane de euro pentru a sprijini programele de cooperare cu Ucraina și Republica Moldova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *