Editorial

Ce vrem de la viitoarea guvernare?

Nu ştiu încă pentru cine voi vota, însă cu siguranţă voi vota cu partidele sau candidaţii independenţi care vor să ne apropie de UE, chiar dacă unii din ei o fac doar de dragul ratingului. Între Uniunea Europeană şi Uniunea Vamală cu siguranţă o aleg pe prima, pentru că este mai aproape de ceea ce consider eu a fi o viaţă normală. Iar de la viitorii conducători ai ţării aş vrea următoarele: nu e neapărat să ne duceţi în Europa, mai important este să creaţi Europa aici, în Republica Moldova.

Incoruptibilitate

În Europa pentru corupţie se face puşcărie. Şi nu contează dacă dai sau primeşti mită, şi nu contează dacă e vorba de 100 de lei sau câteva mii de euro. Ţin minte cum a venit un prieten din Finlanda în Chişinău, cu vreo trei ani în urmă. La un moment dat omul consumase câteva beri şi în lipsa unui veceu public s-a uşurat lângă un copac. Ne-a spus că l-au acostat trei poliţişti imediat, iar un trecător care cunoştea engleza i-a recomandat să le dea vreo 50 de lei ca să scape de ei. Mai apoi, când ne-am întâlnit seara, ne-a zis că în Finlanda faci puşcărie pentru aşa ceva. „Pentru că te uşurezi în loc public?”, l-am întrebat noi, stupefiaţi. „Nu, pentru că oferi mită”, ne-a răspuns finlandezul. Asta ar trebui să facem şi noi, să pedepsim cu puşcăria actele de corupţie, de la mic la mare, şi să n-o facem selectiv.

Onestitate

Dacă aţi observat, politicienii europeni sunt foarte oneşti. Am vrea să fiţi şi voi aşa, nu să vă lăfăiţi în lux pe spatele poporului. Cât de frumos ar fi să vă vedem circulând în transportul public şi locuind în case sau apartamente modeste, nu în palate luxoase de oligarhi.

Justiţie

Se tot vorbeşte de reforma justiţiei demult, însă rămânem doar la vorbe. Am vrea ca justiţia să nu mai fie aplicată selectiv, ci conform legii, indiferent de statutul social şi averea celor care încalcă legea.

Reforme

Reforma transportului, reforma poliţiei, educaţiei şi a medicinei. Auzim foarte des de ele însă nu vedem rezultatele reale. Cetăţenii simpli trec printr-un adevărat calvar în spitalele de stat, sunt spulberaţi pe drumuri de microbuze cu şoferi incompetenţi şi bătuţi măr de oamenii legii. Ar fi timpul să redefinim din scoarţă aceste domenii, cu participarea nemijlocită a societăţii civile. Reforma transportului nu înseamnă doar drumuri reparate, ci şi şoferi disciplinaţi cu unităţi de transport integre. Reforma poliţiei nu constă doar în maşini şi uniforme noi, ci în oameni ai legii curajoşi şi cinstiţi. O educaţie bună nu poate veni de la un profesor care abia se descurcă cu un salariu de 2000 de lei, iar un sistem medical ca lumea nu înseamnă doar vopsirea pereţilor din spitale.

Ar mai fi multe de făcut, şi sper că le vom realiza. Nu ştiu ce culoare va avea viitoarea guvernare, însă am vrea să fie una umană, care va munci în folosul societăţii şi al ţării, nu doar pentru propriul interes. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *